iPhone 15 is grote ommekeer: 'Apple gaat usb-c volledig omarmen'

©Unsplash

apple usb-c iPhone 15 verplichting nieuw verhaal marketing
4 september 2023 om 09:32

Apple onthult volgende week naar verwachting de eerste iPhones met een usb-c-poort. Dat gebeurt omdat het van de Europese Unie moet, maar Apple zal het verhaal naar zijn eigen hand zetten.

De overstap naar usb-c op de iPhone kent een lange geschiedenis. De EU overlegde al jaren over één verplichte standaardaansluiting in gadgets. Eind vorig jaar was de EU eindelijk akkoord, ondanks tegenstand van met name Apple. Vanaf eind 2024 is usb-c verplicht, en dus doet Apple er verstandig aan om dit jaar alvast over te gaan.

Alles wijst erop dat de nieuwe iPhone 15's een usb-c-poort zullen hebben, maar Apple zal de overstap niet als een gehoorzaam schooljongetje onthullen. Nee, Apple zal de overstap totaal naar eigen hand zetten, verwacht Bloomberg. Apple zal wijzen op de grote voordelen van één aansluiting voor iPhone, iPad en Mac.

Hogere snelheden

Ook de hogere data-snelheden op sommige iPhones komen in het zonnetje. Naar verluidt zullen de Pro-modellen dit jaar Thunderbolt ondersteunen via usb-c, goed voor overdrachtsnelheden tot 40Gbps, waar de limiet bij Lightning-kabels op slechts 480 Mbps ligt. Die hogere snelheid komt goed van pas bij de steeds grotere videobestanden die de camera's van de iPhone kunnen schieten.

Verder zullen iPhones wat sneller kunnen laden dankzij usb-c. En er zijn meer laders om uit te kiezen, want bijna alle andere gadgets zijn al over naar usb-c. Naar verwachting zal Apple ook van gadgets met de Lightning-aansluiting een nieuwe versie uitbrengen, met usb-c.

Nadelen proberen te omzeilen

Apple heeft volgens Bloomberg één duidelijke regel: "Als er een nieuw product wordt geïntroduceerd, of in omgang met de media, wil Apple altijd vanuit een krachtige positie handelen." Apple zal dus niet op de EU-wet wijzen, maar op die voorgenoemde voordelen van usb-c. Ook is het goed mogelijk dat Apple alsnog met een eigen keurmerk voor usb-c-kabels en laders komt. De ene usb-c is de andere niet, en kabels kunnen flink verschillen qua laad- en datasnelheden.

Verder zal Apple er alles aan moeten doen om negatieve berichtgeving rond de overstap tegen te gaan. Het bedrijf kreeg veel kritiek toen het in 2012 overstapte van de grote 30-pin-aansluiting naar Lightning. Gebruikers klaagden dat zij toen al hun kabels en accessoires wel konden weggooien – een argument dat Apple de afgelopen jaren aanvoerde als argument tégen een usb-c-plicht. Maar nu is het zover, en dus zal Apple alle zeilen bijzetten om er een succes van te maken.

Lees meer over de iPhone 15.