©Unsplash

apple iPhone 15 india china foxconn fabrieken

'iPhone 15 voor het eerst meteen gemaakt in China én India'

12 september 2023 om 12:08
Laatste update: 13 september 2023 om 13:32

Tijden veranderen voor de productie van iPhones. China was tot nu toe hoofdproducent, maar de nieuwste modellen komen nu ook meteen uit India.

Apple en China hebben een bijzondere verstandhouding. Apple is het meest prestigieuze merk dat zijn fabricage grotendeels in China afhandelt, en is daarom beeldbepalend voor de fabrieksstatus in China. Maar Apple wil minder afhankelijk van China alleen zijn, en dus spreidt het zijn productie inmiddels naar landen als Vietnam, Maleisië, Brazilië en zeker ook India.

iPhones worden al langer in India gemaakt, maar voorheen gebeurde dat pas nadat de eerste lichting toestellen in China was gemaakt. Nu komt die eerste lichting voor het eerst zowel uit de Chinese als Indiase fabrieken van fabrikant Foxconn, meldt Bloomberg. De stap is een teken aan de wand dat Apple doorzet met zijn plan om op meer paarden te wedden voor de belangrijke productie van iPhones.

Relatie Apple-China steeds koeler

Waar China de afgelopen jaren één van de belangrijkste groeimarkten voor Apple was, bleken de iPhone-verkopen eind vorig jaar ingestort in China. Daar kwam deze week nog een iPhone-verbod voor Chinese overheidsmedewerkers bij. Zij mogen geen iPhones meer naar kantoor nemen of voor hun werk gebruiken. Ondertussen is het Chinese Huawei met een wederopstanding bezig, die vooral in China lijkt aan te slaan. Dat succes zal iPhone-verkopen raken en onderstreept bovendien dat China wat meer in zichzelf gekeerd raakt.

India als nieuwe groeimarkt

Naast de verplaatsing van de iPhone-productie naar India, ziet Apple het land ook als nieuwe groeimarkt. Onlangs pas opende Apple zijn eerste winkels in India, terwijl er in China al 50 Apple Stores zijn. In het afgelopen kwartaal nam de verkoop van iPhones in India 'met twee cijfers' toe tot een niet nader-genoemde recordhoogte, zei Apple.

Later vandaag onthult Apple de nieuwe iPhone 15-lijn. Dat is vanaf 19:00 uur op verschillende plekken live te volgen. Hou Bright.nl in de gaten voor het laatste nieuws.

Lees meer nieuws over Apple.