Eigen 5G-modem van Apple komt later: samenwerking Qualcomm verlengd

©Unsplash

iPhone 15 5g modem qualcomm
11 september 2023 om 15:52

Apple werkt al jaren aan een eigen 5G-modem, onder meer met de modemtak die het bedrijf van Intel kocht. Kennelijk is dat 5G-modem voor de iPhone nog niet klaar, want de samenwerking met Qualcomm wordt verlengd.

Apple ontwikkelt zijn technologie het liefst zelf. De systeemchips in nieuwe Apple-producten zijn inmiddels naar eigen ontwerp en ook aan eigen schermen wordt naar verluidt gewerkt. Daarnaast ontwikkelt Apple een eigen 5G-modem voor in iPhones, sinds het in 2019 de modemtak van Intel overnam voor 1 miljard dollar.

Tot Apple een eigen modem heeft, koopt het bedrijf modems bij Qualcomm. Jaren geleden werd er al gesproken van een overstap naar Apple-modems in 2022, inmiddels lijkt dat uitgesteld naar 2027. Eigenlijk liep de modem-deal tussen Apple en Qualcomm dit jaar af, en zouden de nieuwe iPhone 15's de laatste iPhones met een Qualcomm-modem zijn.

Lucratieve samenwerking

Nu is die samenwerking verlegd voor 2024, 2025 en 2026, meldt Bloomberg. En dat legt Qualcomm geen windeieren, want Apple is de grootste klant van de chipmaker. Hoewel Qualcomm de Snapdragon-chips maakt voor het gros van alle Android-telefoons, zijn de modemchips voor Apple toch goed voor bijna een kwart van de omzet van het bedrijf. "Deze overeenkomst versterkt onze staat van dienst op het gebied van blijvend leiderschap in 5G-technologieën en -producten", aldus Qualcomm.

Onlangs zei de goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo dat Apple vanaf 2025 zal overstappen op zijn eigen 5G-chips. Het is niet duidelijk hoe die voorspelling in verhouding staat met de deal met Qualcomm.

Apple kan uiteindelijk geld besparen

Het maken van modemchips is uitdagend vanwege de noodzaak om die wereldwijd functioneel te maken. En dat moet op een betrouwbare en vooral zuinige manier. Wel kan Apple geld besparen en zich onderscheiden door voor een eigen technologie te kiezen.

En hoewel Apple met zijn eigen ontwerp een marktleider naar de kroon steekt, is dat eerder met succes gelukt. De zelfontwikkelde chips voor iPhone, iPad en Mac presteren erg concurrerend.

Lees meer nieuws over Apple.