©Sonny Dickson

iPhone 15 pro specs apple event iphone15

Op de valreep: de nieuwste iPhone 15-geruchten

8 september 2023 om 16:20
Laatste update: 10 september 2023 om 15:43

Dinsdagavond is het zover: Apple onthult de iPhone 15-lijn. Op het laatste moment zijn er nog een paar nieuwe details uitgelekt over de nieuwe iPhones.

LEES OOK: Apple stapt helemaal over op usb-c

In grote lijnen zijn de nieuwe iPhones de afgelopen weken uitgelekt. We blikten al vooruit op de iPhone 15 in een video en in onze podcast. Maar nu op het laatste moment zijn er nog wat details naar buiten gekomen over de iPhone 15, die we jullie niet willen onthouden.

Meer cameradetails

Er gaan al maanden geruchten over de komst van een periscopische camera naar de iPhone 15 Pro Max. Het camera-eiland houdt dan drie lenzen, maar wordt op de Max wel wat groter, meldt AppleInsider. Maar de site heeft meer informatie over de camera's van de 15-lijn. Nieuw is dat alle modellen een 48 megapixel hoofdcamera hebben. Vorig jaar deed die zijn intrede met de iPhone 14 Pro-modellen. Gebruikers kunnen foto's maken met die volledige hogere resolutie, maar standaard maken de iPhones alsnog 12 megapixelfoto's maar dan met meer detail.

Verder voegt de 48 megapixelsensor de 2x-zoomoptie toe, waarbij feitelijk een uitsnede wordt gemaakt van het midden van een foto op hogere resolutie. Bovendien zouden de nieuwe Pro-modellen een iets grotere 13,4 megapixel ultragroothoekcamera krijgen, en groeit de sensor van de telefotocamera van de 15 Pro naar 12,7 megapixel. De ultragroothoeklens van de iPhone 15 en 15 Plus blijft naar verluidt onveranderd.

Pro's 10 procent lichter

De nieuwe iPhone 15 Pro en 15 Pro Max krijgen een behuizing van titanium in plaats van roestvrij staal. Daarmee worden die toestellen zo'n 10 procent lichter, weet Bloomberg nu te vertellen. De huidige 14 Pro en 14 Pro Max wegen respectievelijk 206 en 240 gram en zouden dus 20,6 en 24 gram lichter worden.

Bloomberg stelt dat de iPhones ondanks het lagere gewicht toch een langere accuduur hebben, vanwege de zuinigere A17-chip. Eerder gingen er ook geruchten over een grotere batterij voor alle nieuwe iPhones, waardoor ze vermoedelijk toch weer wat zwaarder zouden worden.

Verder krijgen de nieuwe iPhones een vernieuwde ultrawideband-chip, de U2. Die chip regelt onder meer het zoeken naar AirTags en andere Apple-apparaten. De U2-chip zou dat zoeken nauwkeuriger en betrouwbaarder moeten maken.

Sneller opladen

Het draadloos laden bij de nieuwe iPhones zou sneller gaan dan tot nu toe. Het was al bekend dat het bedraad laden waarschijnlijk sneller zal gaan: vanwege de overstap naar usb-c zal de topsnelheid groeien van 20W naar 30W. De sprong voor draadloos laden is niet bekend, momenteel laden iPhones via maximaal 15W met MagSafe-laders en met 5 tot 7,5W via Qi.

De nieuwe iPhones ondersteunen waarschijnlijk Qi2: de nieuwe versie van de open standaard is gebaseerd op MagSafe.

15 Pro niet duurder dan 14 Pro?

Volgens eerdere geruchten zouden de 15 Pro-modellen voor het eerst verkrijgbaar zijn met minstens 256 GB opslagruimte. Dat zou welkom zijn, want wie foto's en video's op groot formaat maakt, komt snel opslagruimte tekort. Nieuwe informatie wijst toch op een Pro-instapmodel met 128 GB.

Het goede nieuws: het instapmodel van de iPhone 15 Pro zou daardoor niet duurder worden dan zijn voorganger, in ieder geval in de VS zou de prijs op 999 dollar blijven. Hier start de 14 Pro bij 1326 euro, mede omdat de btw daar al bij zit en vanwege valutaverschillen. De 15 Pro Max zou wel duurder worden dan het huidige model, vanwege de toevoeging van een periscopische camera. De Max zou 100 dollar duurder worden en in Nederland naar verwachting zo'n 1579 euro kosten.

Analist TrendForce verwacht dat de iPhone 15 Pro Max dit jaar het populairste model wordt, goed voor 40 procent van alle verscheepte iPhone 15-modellen. Analist Ming-Chi Kuo deed onlangs een vergelijkbare voorspelling rond het succes van de grootste en duurste iPhone.

Meer opslagruimte of niet?

TrendForce weerspreekt de geruchten dat er voor het eerst een 2 TB-optie komt voor de Pro-modellen. Nu zijn de Pro-versies beschikbaar met maximaal 1 TB opslagruimte, eerdere geruchten wezen op een verdubbeling – maar dan wel hand in hand met het verdwijnen van de 128GB-optie. Apple biedt al jaren die opslag-opties voor de reguliere iPhones en vier opties voor de Pro-lijn.

Lees al het nieuws over de iPhone 15.