©Huawei

Huawei komt met nieuwe EV: 'We gaan de Tesla Model S overtreffen'

Huawei komt met nieuwe EV: 'We gaan de Tesla Model S overtreffen'

26-09-2023 07:16 Laatste update: 07:17

Het Chinese merk Huawei staat bekend om zijn smartphones, maar het breidt zijn rol op de automarkt nu ook steeds verder uit. De techreus komt binnenkort samen met de automaker Chery onder het nieuwe merk Luxeed met een elektrische coupé-SUV.

Het zijn drukke tijden voor Huawei. Na de veelbesproken high-end smartphone Mate 60 Pro, die verbazing wekte door de gebruikte 5G-chip, onthulde de techreus maandag in eigen land een hele reeks nieuwe producten. Daaronder waren de MatePad Pro, een grote 13 inch tablet, een joekel van een tv, een gouden smartwatch, een nieuwe slimme bril en een opvallende speciale editie van de Mate 60. En dan is de koek nog niet op voor dit jaar, want Huawei stort zich ook op EV's.

Luxeed

Na eerdere samenwerkingen met automerken komt Huawei in november samen met het staatsbedrijf Chery met een nieuw EV-merk: Luxeed. De eerste elektrische auto van Luxeed wordt de coupé-SUV S7. "De auto zal de Tesla Model S overtreffen in veel aspecten", zei een Huawei-topman maandag tijdens een presentatie, meldt de South China Morning Post. 

De S7 krijgt twee elektromotoren en vierwielaandrijving, maar de actieradius, prijzen en technische details zijn verder nog niet bekend. Om de vernieuwde Tesla Model S te evenaren, zou de Luxeed S7 een actieradius van minstens 700 kilometer moeten hebben. Voor Tesla betekent het weer een nieuwe rivaal in China, naast partijen als BYD, Xpeng en Nio

Meer EV's met Huawei-tech

Of de Luxeed-auto’s naar Europa komen is nog niet bekend, maar Chery brengt onder een van zijn andere merken, Omoda, komend jaar wel een EV in Nederland op de markt.

Huawei werkt ook al samen met automaker Seres aan het Aito-merk, dat in december een luxe elektrische SUV, de M9, uitbrengt. Huawei levert daarnaast aan enkele Chinese automerken allerlei technologie voor in hun auto’s, zoals een 4D-radarsysteem en rijhulpsystemen.

Meer Chinese techbedrijven ontwikkelen eigen elektrische auto's. Zo komt ook gadgetmerk Xiaomi begin 2024 met zijn eerste EV.

Lees meer nieuws over elektrische auto’s.