HBO Max troeft Netflix af in Nederland met lagere prijzen

HBO Max werd vanochtend gepresenteerd in Amsterdam

Harry Potter en Game of Thrones

HBO Max troeft Netflix af in Nederland met lagere prijzen

24-02-2022 10:44 Laatste update: 13:13

De streamingdienst HBO Max heeft vanochtend zijn Nederlandse prijzen bekendgemaakt. De videodienst van HBO, met populaire titels als Game of Thrones, Batman en Harry Potter, is in Nederland goedkoper dan de grote concurrent Netflix.

HBO Max is vanaf 8 maart in Nederland beschikbaar. De Netflix-concurrent heeft titels als The Matrix, Batman, Dune, Succession, Harry Potter, Soprano’s, Game of Thrones, Harry Potter, en Sex and the City. Tijdens een presentatie in Amsterdam heeft de streamingdienst vanochtend zijn Nederlandse abonnementsprijzen bekendgemaakt.

Het basic-abonnement kost 6 euro per maand (of 47 euro per jaar). De beeldkwaliteit is bij dat abonnement 720p en gebruikers kunnen maar één stream tegelijk kijken. Het 'standaard'-abonnement kost 8 euro per maand (60 euro per jaar) en biedt 4K-beeldkwaliteit en maximaal drie streams tegelijk. Bij de jaarprijs betalen abonnees voor 12 maanden toegang dus de maandprijs van 8 maanden. 

Stunten met kortingen

Voor de Nederlandse introductie geldt een speciaal aanbod, maakte HBO bekend. Nederlanders die tot 31 maart een abonnement nemen op HBO Max krijgen 'hun hele leven lang' 50 procent korting. Voor hen kost het basic-abonnement 3 euro per maand en het standaardpakket 4 euro per maand.

Ter vergelijk: het goedkoopste abonnement op Netflix kost in Nederland 8 euro per maand en het standaard-abonnement kost 12 euro. Amazon Prime Video is het goedkoopst (3 euro per maand) en Disney+ rekent maandelijks 9 euro af.

Ook in andere landen stuntte HBO al met soortgelijke kortingen in de eerste weken na de lancering. Gebruikers behouden dezelfde lage prijs zolang ze lid blijven, ook als de prijs voor andere gebruikers later stijgt. Zodra abonnees opzeggen, vervalt de korting.

Steeds meer mensen delen hun accounts

Streamingdiensten verhogen regelmatig hun prijzen. Netflix deed dat bijvoorbeeld afgelopen najaar nog in ons land. De streamingdiensten maken enorme kosten voor de productie van eigen series en films, waar ze dit jaar naar schatting ruim honderd miljard euro aan uitgeven.

Nu er steeds meer abonnementsdiensten bij komen, wisselen mensen vaker onderling logingegevens uit om zo minder geld kwijt te zijn. Uit een recent onderzoek bleek dat 34 procent van de Nederlanders wel eens een streamingdienst gratis kijkt op het account van een ander.

Ook films die nog in bioscoop draaien

HBO Max bundelt in zijn aanbod films en series van HBO, Warner Bros., DC en Cartoon Network. De dienst onderscheidt zich met het snel streamen van bioscoopfilms van Warner Bros: die zijn 45 dagen na de bioscooppremière al te kijken op HBO Max, zonder meerprijs.

Onlangs waren bijvoorbeeld Dune en de nieuwe The Matrix-film al snel te bekijken op HBO Max. Concurrent Disney+ biedt zijn bioscoopfilms vaak ook direct via streaming aan, maar rekent daar soms een meerprijs voor. 

Het HBO-aanbod is bij veel Nederlanders al bekend. In de VS maakt het bedrijf al sinds de jaren 80 zelf films en series. Bekende oudere titels zijn bijvoorbeeld Band of Brothers, The Soprano's, Oz en The Wire. HBO wil op termijn ook Nederlandse producties gaan maken, maar details zijn daarover nog niet gedeeld.

Ziggo

De films en series van HBO waren de afgelopen jaren in Nederland alleen te zien voor abonnees van Ziggo met een aanvullend zenderpakket. Door de komst van HBO Max is het gros van het HBO-aanbod verdwenen van Ziggo.

HBO biedt de videodienst in Nederland voorlopig alleen aan via zijn eigen site en apps. Het bedrijf zegt wel gesprekken te voeren over eventuele samenwerkingen.