Nederland start bouw GPT-NL: transparant AI-alternatief voor ChatGPT

© Unsplash

nederlands ai taalmodel nl gpt tno surf forensisch instituut
2 november 2023 om 13:28

Nederlandse non-profitorganisaties gaan met het ministerie van Economische Zaken een AI-taalmodel ontwikkelen, dat gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in Nederland.

Het AI-model, genaamd GPT-NL, wordt gemaakt door onderzoeksorganisaties TNO, Surf en het Nederlands Forensisch Instituut. Het project wordt op zijn beurt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken dat 13,5 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld.

Een taalmodel helpt kunstmatige intelligentie om een taal te doorgronden en er zelf in te kunnen communiceren. Het ligt aan de grondslag van bijvoorbeeld chatGPT, dat daarmee in meerdere talen werkt.

Transparanter dan ChatGPT

De ontwikkeling van een Nederlands taalmodel moet de ontwikkeling van zulke technologie transparanter maken. GPT-NL wordt een open model, waardoor iedereen kan kijken hoe de achterliggende software werkt en de AI tot bepaalde conclusies komt. Deze transparantie ontbreekt bij veel commerciële AI-alternatieven.

GPT-NL kan straks door iedereen worden gebruikt die onderzoek wil doen naar AI of er zelf iets mee wil ontwikkelen. De makers verwachten dat in elk geval academische instellingen, onderzoekers en overheden er mee aan de slag gaan.

Een jaar lang sleutelen

Het zal nog wel enige tijd duren totdat de kunstmatige intelligentie ook werkelijk te gebruiken is. Het project bevindt zich nog in de eerste fase, waarbij een jaar lang wordt gebouwd aan het taalmodel. Pas na die periode wordt gekeken hoe het taalmodel op een computer draaiende wordt gemaakt.