Nieuw merk komt met 'slimmere' robotstofzuiger: wat is er zo speciaal aan?

©Matic

robotstofzuiger robot roomba matic irobot schoonmaken smart home slimme stofzuiger
3 november 2023 om 20:37
Laatste update: 4 november 2023 om 16:13

Op het gebied van robotstofzuigers lijkt er de laatste tijd weinig nieuws te zijn, maar daar brengt ex-Google-medewerker Navneet Dalal nu verandering in. Met zijn bedrijf Matic ontwikkelt hij nieuwe stofzuigrobots die 'meer als een mens' door huizen kunnen navigeren.

Matic wil een 'volledig autonome' robot ontwikkelen die huizen kan schoonmaken. In tegenstelling tot normale robotstofzuigers moet het apparaat zijn schoonmaakstijl aanpassen naargelang het type vloer of vlek. De robot moet ook continu bijleren om efficiënter te werk te gaan.

Zes jaar nadat Matic werd opgericht, komt de eerste robotstofzuiger van het bedrijf op de markt. Sinds donderdag is hij te pre-orderen, eerst alleen in de VS. Het bedrijf kondigde tegelijkertijd ook aan dat het 29,5 miljoen dollar wist op te halen. Investeerders zijn onder andere Twitter-oprichter Jack Dorsey en Quora-ceo Adam D’Angelo.

Slimme camera en geen data delen

De robot van Matic is uitgerust met een door AI aangedreven camera die tot op een precisie van 1,5 centimeter door huizen kan navigeren. In tegenstelling tot een robotstofzuiger, kan een Matic objecten leren herkennen. De robot kan ook wisselen tussen stofzuigen en dweilen afhankelijk van de situatie.

Cruciaal is ook dat je gegevens je huis nooit hoeven te verlaten. Alle data die verzameld worden, zouden standaard in de robot zelf verwerkt worden. Klanten kunnen er wel voor kiezen om die data te delen, maar dat hoeft niet. De robot heeft zelfs geen internetverbinding nodig om te werken. Alleen een smartphone met een lokale wifi-verbinding is voldoende.

Krachtig geheugen

De robot van Matic onthoudt waar hij mee bezig was als hij wordt onderbroken. Ook kan het apparaat onthouden welke plaatsen het snelst vuil worden in een huis. De volgende sessie kan die daar prioriteit aan geven. Ook met het tijdstip van de dag houdt de robot rekening. 

"Net als een mens zou een volledig autonome robot moeten onthouden welke zones het vaakst vuil worden en die als eerste schoonmaken", zei Dalal aan TechCrunch. "De robot moet weten dat de keuken en eetkamer vies zijn nadat we hebben gekookt en gegeten - en die ruimtes automatisch schoonmaken als we klaar zijn met eten. De robot moet weten dat kinderen en honden de hele tijd de achtertuin in en uit gaan, dus misschien vijf keer per dag de achtertuindeur schoonmaken, maar slechts één keer per week onder het bed."

Een robot van Matic is nog vrij prijzig: hij kost 1795 dollar. Klanten die vooruit bestellen, krijgen een korting van 300 dollar. Wanneer de robotstofzuiger naar Europa komt, is momenteel nog niet bekend.

Lees meer nieuws over smart home.