©Tesla

tesla elektrische auto goedkope ev instap model subsidie

De Tesla van 25.000 euro komt eraan: 'Goedkope EV wordt in Duitse fabriek gemaakt'

6 november 2023 om 19:54
Laatste update: 6 november 2023 om 20:01

Tesla gaat zijn langverwachte elektrische auto van 25.000 euro in de Duitse Gigafactory produceren. Jaren geleden beloofde Tesla-baas Elon Musk al een betaalbare EV, maar het productieplan is nu intern aangekondigd.

Musk maakte het plan voor de productie van de goedkope Tesla bekend bij de fabriek in Grünheide in de buurt van Berlijn. Dat meldt Reuters op basis van bronnen. Wanneer de productie precies van start moet gaan, is nog niet duidelijk. De Duitse fabriek, die Gigafactory Berlin-Brandenburg heet, produceert momenteel de Tesla Model Y, die dit jaar de meest verkochte auto in Europa is. Na het uitlekken van de plannen steeg de beurskoers van Tesla maandag op de beurs in New York.

Momenteel is de Model 3 de goedkoopste Tesla, die in ons land 42.990 euro kost. Bij aanschaf kun je daar ook nog een subsidie van 2950 euro bij krijgen. Over de nieuwe betaalbare Tesla is nog weinig bekend. Onlangs lekte wel uit dat het model een 'futuristisch ontwerp' zou krijgen.

Concurrentie van Chinese EV's

Met het nieuwe instapmodel gaat Tesla de concurrentie aan met goedkope EV’s van Chinese en Europese merken. De gemiddelde verkoopprijs van elektrische auto’s in Europa is dit jaar nog vrij hoog: ruim 65.000 euro. Dat moet de komende jaren flink gaan dalen. De goedkoopste elektrische auto die je momenteel in ons land kunt kopen is de Dacia Spring, met een vanafprijs van 21.750 euro.

Musk kondigde ruim drie jaar geleden al de goedkope Tesla aan, die mogelijk zou worden door verbeteringen op het gebied van accu's. Ook ontwikkelt Tesla baanbrekende technieken om de productie goedkoper en sneller te maken. Een van de innovaties is een manier om bijna de hele onderkant van de EV in één stuk te gieten.

Cybertruck en robottaxi

Later deze maand begint Tesla met het leveren van zijn elektrische pick-up-truck Cybertruck. Daarnaast werkt het bedrijf de komende jaren aan een zelfrijdende taxi.

Lees meer nieuws over elektrische auto's.