KPN pompt miljarden in aanleg glasvezel: nog 2 miljoen aansluitingen te gaan

©Glaspoort

KPN pompt miljarden in aanleg glasvezel
7 november om 18:42
Laatste update: 8 november om 13:36

KPN zegt de komende jaren 4,5 miljard euro te investeren in de aanleg van glasvezel in Nederland. Ook steekt de provider geld in toepassingen van 5G, AI en smart home.

Tot en met 2027 investeert KPN ruim 4,5 miljard euro in het verbeteren van de digitale infrastructuur. Een groot deel daarvan gaat naar de uitrol van glasvezel, maakte de provider bekend, zonder te zeggen om welk bedrag het precies gaat. 

De uitrol van glasvezel ligt volgens KPN-ceo Joost Farwerck op koers. "Ik ben trots op de inzet van al onze medewerkers om deze doelen te behalen. In de komende jaren maken we af waar we aan begonnen zijn, zodat eind 2026 ongeveer 80 procent van Nederland glasvezel heeft van KPN of Glaspoort." Glaspoort is de joint-venture van KPN en pensioenuitvoerder APG.

Delen van het land lopen achter

Om het doel te halen moeten er de komende jaren nog 2 miljoen aansluitingen op glasvezel bij komen, zegt KPN. De teller staat momenteel bij de provider op 4,7 miljoen glasvezelaansluitingen. In totaal zijn er in Nederland nu 6,4 miljoen aansluitingen op glasvezel. Andere grote glasvezelpartijen zijn Delta en Open Dutch Fiber.

Het aantal Nederlandse huishoudens met een internetabonnement via glasvezel groeit ook gestaag door en staat nu op 2,6 miljoen. Volgens toezichthouder ACM blijft de uitrol van glasvezel in sommige gebieden nog achter. Vooral in grote delen van Noord-Holland, Limburg en Groningen is er volgens de ACM 'minder glasvezel beschikbaar dan elders in het land'.

5G en smart home

De komende jaren investeert KPN ook in nieuwe 5G-toepassingen, de cloud en AI. Volgend jaar is de langverwachte nieuwe 5G-veiling van de 3,5GHz-frequenties, waardoor 5G in ons land hogere snelheden kan gaan halen.

In zijn aanbod aan consumenten zegt KPN de komende jaren in te zetten op 'Huishouden 3.0'. "Het beste digitale aanbod, van gaming en entertainment tot smart home en security." Hiervoor gaat de provider samenwerken met 'bekende partners die eenvoudig hun diensten kunnen inklikken op het platform van KPN'.

Het telecombedrijf wil zijn netwerk ook verduurzamen met groene stroom. In 2030 moet het verbruik van elektriciteit van het KPN-netwerk met 55 procent zijn gedaald vergeleken met 2010.

Lees meer tech-nieuws.