Gemeenten eisen harde aanpak opgevoerde fatbikes: 'Minimumleeftijd voor e-bikes'

©Bright

Maatregelen tegen opgevoerde fatbikes: 'Minimumleeftijd voor e-bikes invoeren'
7 november 2023 om 23:52
Laatste update: 8 november 2023 om 13:33

Tientallen gemeenten hebben het kabinet in een 'brandbrief' opgeroepen om snel maatregelen te nemen tegen opgevoerde elektrische fietsen. Doordat opgevoerde fatbikes - de e-bikes met dikke banden - vooral onder jongeren populair zijn, willen de gemeenten dat er een minimumleeftijd voor e-bikes komt.

In een nieuwe brandbrief aan demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijven 43 gemeenten dat de opgevoerde fatbikes een gevaar op het fietspad zijn geworden. "De verkeersveiligheid kan niet langer wachten", staat er in de brief, een initiatief van Amsterdam en Haarlem. "Opgevoerde e-bikes, en dan vooral de fatbikes, veroorzaken door het grote verschil in snelheid ten opzichte van andere gebruikers, veel overlast en gevaar op straat." 

Minimumleeftijd elektrische fietsen

De gemeenten eisen een landelijk verbod op de verkoop van kits om e-bikes op te voeren. Ook vragen ze het kabinet om werk te maken van een minimumleeftijd voor het gebruik van elektrische fietsen. De minister moet volgens de gemeenten komen met 'een concreet pakket van maatregelen voor de korte termijn'. "Een leeftijdsgrens en een verbod op opvoeren helpen ons echt om de straten weer veiliger te maken." Er staat niet wat de minimumleeftijd moet worden.

Fatbikes met gashendel

Fatbikes zijn de laatste jaren vooral onder jongeren populair geworden. Een deel van de e-bikes met dikke banden is opgevoerd, waardoor ze harder kunnen dan de toegestane 25 km/u.

Ook worden ze regelmatig uitgerust met een gashendel: je hoeft dan niet te trappen om vooruit te gaan. Bij controles in Amsterdam van 50 fatbikes bleek dat een derde zo’n illegale gashendel had.

Amsterdam wil meer regels

Het stadsbestuur van Amsterdam deed vorige week al voorstellen voor een strengere aanpak van fatbikes en e-bikes. Naast een minimumleeftijd voor het fietsen op een e-bike pleitte de wethouder ook voor een maximumsnelheid op het fietspad en voor een 'algehele kentekenregistratie en keuring voor e-bikes'.  

Lees meer nieuws over e-bikes.