©Unsplash

Oeps: getuige verklapt precies hoeveel Google aan Apple betaalt

Oeps: getuige verklapt precies hoeveel Google aan Apple betaalt

14-11-2023 10:33

Het was al duidelijk dat Apple miljoenen verdiende door Google de standaard zoekmachine te maken in Safari. Een getuige van Google heeft nu per ongeluk zelfs het percentage verklapt.

Google ligt in de VS onder een vergrootglas. De zoekmachine met een marktaandeel van rond de 90 procent is volgens de overheid praktisch een monopolie. Nu wordt onderzocht of Google die positie op kwaliteit heeft bereikt, of door met geld te strooien.

Een belangrijk punt dat steeds terugkeert in de zaak is de deal tussen Apple en Google. Browser Safari gebruikt standaard Google als zoekmachine, en Google betaalt daar grof geld voor: inmiddels zo'n 18 miljard dollar per jaar. En nu is zelfs bekend welk percentage van de totale opbrengst dat is, omdat een Google-getuige dat percentage er per ongeluk uit flapte.

Professor praat mond voorbij

Professor Kevin Murphy getuigde namens Google in het onderzoek, en liet zomaar vallen dat Google 36 procent van de zoek-opbrengsten uit Safari aan Apple betaalt, meldt Bloomberg. Google had dat percentage graag geheim gehouden, want dat is een waardevol getal tijdens onderhandelingen. Google-advocaat John Schmidtlein dook kennelijk ook "zichtbaar in elkaar" toen Murphy het percentage noemde.

Apple-topman Eddy Cue verdedigde de deal tussen Apple en Google eerder. Hij zei dat Apple zelfs een hoger percentage van de opbrengsten had willen hebben, maar dat men op het huidige getal is uitgekomen. Een alternatief voor Google is er volgens Cue ook niet: de Apple-topman stelt dat concurrerende zoekmachines niet op het niveau van Google zijn, en dat Apple die daarom niet als standaard wil instellen. Gebruikers kunnen in de instellingen zelf makkelijk kiezen voor onder meer Bing en DuckDuckGo als alternatief.

Zoveel verdient Google aan Safari

Door het percentage wordt ook duidelijk wat het volledige bedrag is dat Google verdient aan zoekopdrachten van Safari-gebruikers. Dat komt op een ronde 50 miljard dollar in 2021, het jaar waarin Google 18 miljard dollar aan Apple betaalde.

In 2021 draaide Google een jaaromzet van ruim 257 miljard dollar. Daarmee zijn zoekopdrachten van Apple-gebruikers dus goed voor een kleine 20 procent van de omzet van Google.

Apple en Google hebben tegenvoer de Amerikaanse media nog niet op de cijfers gereageerd.