© Y Combinator

Wat is er aan de hand bij OpenAI?

Wat is er aan de hand bij OpenAI?

19-11-2023 20:29 Laatste update: 20-11-2023 15:51

Vrijdag viel een bommetje in de techwereld: Sam Altman werd plotseling ontslagen door de raad van bestuur van ChatGPT-maker OpenAI. Wat is er aan de hand bij OpenAI?

Lees ook: Sam Altman werkt nu bij Microsoft, niet meer welkom bij OpenAI

Op dit moment is het nog gissen naar de reden van het ontslag van Sam Altman. De enige uitleg die we tot nu toe hebben gekregen, is dat hij niet transparant geweest zou zijn in zijn communicatie naar de raad toe. Een van de theorieën die online de ronde doet, is dat er een ideologische kloof is ontstaan binnen OpenAI tussen een kamp dat voor een agressieve ontwikkeling van AI is en een ander kamp dat terughoudend wil zijn.

Altman zou aan de kant staan van de ontwikkelaars die willen dat AI zo snel mogelijk wordt uitgerold. De raad van bestuur zou het daar niet mee eens zijn geweest. Zij zouden vinden dat alle gevaren van AI moeten worden onderzocht voordat nieuwe toepassingen worden uitgebracht.

Microsofts miljarden

Een andere theorie is dat Altman een strategische zet overwoog, tegen de wensen van de raad in. Er zou sprake zijn van een potentiële deal met Microsoft, dat nu al 49 procent van OpenAI bezit, om het bedrijf over te nemen. Een andere theorie is net dat OpenAI volledig onafhankelijk zou kunnen worden van Microsoft. Hoe dan ook, wisten ze bij Microsoft ook niet dat er iets op til was, blijkt uit berichtgeving van onder meer Axios.

Microsoft, dat geen zetels in de raad van bestuur heeft, bleek uiteindelijk toch een grote invloed te hebben op OpenAI. Het bedrijf zou bang zijn dat Altman en Greg Brockman, vertrokken als voorzitter van het bedrijf nadat hij uit de raad van bestuur werd gekegeld, zelf een bedrijf zouden willen oprichten. Werknemers van OpenAI, loyaal aan Altman, zouden dan mogelijk overstappen, waardoor Microsofts investering van zo’n 14 miljard dollar in gevaar zou komen. Om die reden voerde het bedrijf de druk op om Altman terug in het zitje van ceo te krijgen. Maandag bleek dat Altman inmiddels bij Microsoft werkt

Altman was bezig met eigen startups?

Altman was in de weken voor zijn ontslag bezig om miljarden aan investeringen op te halen voor een nieuw chipbedrijf, dat de concurrentie met Nvidia aan zou moeten gaan, meldt Bloomberg op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen. Hij sprak met 'enkele van de grootste investeerders ter wereld'. Het chipbedrijf is nog niet opgericht en de gesprekken bevonden zich in een vroege fase.

Altman was daarnaast bezig met het regelen van financiering voor een AI-apparaat dat in samenwerking met voormalig Apple-designhoofd Jony Ive wordt ontwikkeld. Hij wilde tientallen miljarden dollars aan investeringen ophalen.

Non-profit of niet?

Een andere theorie is dat Altman van OpenAI een steeds commerciëler bedrijf wilde maken, terwijl het net was opgericht als tegenhanger van de klassieke techbedrijven. OpenAI moest oorspronkelijk als non-profit fungeren, om de technologie voor iedereen toegankelijk te maken. De afgelopen maanden lijkt het er echter steeds meer op dat het bedrijf de rol van een typische techreus ambieert, met de uitrol van een reeks producten. 

Altman liegt over cijfers?

Nog een theorie is dat de cijfers van OpenAI slechter zijn dan Altman deed voorkomen, waardoor OpenAI in gevaar zou kunnen komen. Het bedrijf heeft sinds de uitrol van ChatGPT een jaar geleden zijn inkomsten verdertigvoudigd, van zo’n 28 miljoen in 2022 naar zo’n geschatte miljard dollar dit jaar.

Toch zou het bedrijf nog altijd verlieslatend zijn, mede doordat AI-toepassingen enorme hoeveelheden elektriciteit kosten.

Of was er een groot veiligheidslek?

Bovendien is het mogelijk dat er zich een groot veiligheidslek heeft voorgedaan. Eerder deze maand heeft Microsoft besloten om werknemers de toegang tot ChatGPT te ontzeggen. Enkele dagen later besloot OpenAI om tijdelijk geen nieuwe klanten aan te nemen voor ChatGPT Plus, de betalende versie van de chatbot. Dat was volgens het bedrijf omdat de vraag te hoog was. Maar als er een veiligheidslek plaatsvond en Altman hierover loog tegen de raad, kan dat eveneens een reden zijn voor zijn ontslag.

Mis geen belangrijk tech-nieuws, volg ons WhatsApp-kanaal.