©Unsplash

Google bekent: bestanden verdwijnen plots bij sommige Drive-gebruikers

Google bekent: bestanden verdwijnen plots bij sommige Drive-gebruikers

28-11-2023 10:41 Laatste update: 13:47

De afgelopen dagen melden gebruikers van Google Drive dat zij ineens bestanden missen. Die lijken te verdwijnen door een probleem met de desktop-app van Drive, dat Google nu onderzoekt.

Het halve nut van een cloudopslagdienst als Google Drive is dat je bestanden veilig staan, zelfs als er met je computer iets gebeurt. Maar de afgelopen verdwijnen er onverwacht bestanden van Drive-gebruikers, zonder dat zij zelf iets gedaan hebben. Een week geleden deed een gebruiker melding van verdwijnende bestanden op het forum van Google, en dat bericht is trending geworden.

Soms gaat het om een paar bestanden, maar andere gebruikers zien dat volledige maanden tot jaren van hun bestanden verdwenen zijn. Google onderkent dat er inderdaad problemen zijn, in een kort bericht. Het zou gaan om een 'kleine groep gebruikers'. Het probleem lijkt veroorzaakt te worden door de desktop-app van Google Drive voor Windows en macOS.

Tijdelijke maatregelen

Google onderzoekt het probleem en zegt snel met meer informatie te komen. In de tussentijd zijn er wel maatregelen. Desktop-gebruikers moeten niet op 'Disconnect account' of 'Account verwijderen' klikken in de Google Drive-app. Ook moet je niks verwijderen uit de systeemmappen van de Drive-app, al zullen veel gebruikers dat ook niet doen.

Opvallender: Google vraagt gebruikers zelf een kopie te maken van de data-map van Google Drive. Als je daar ruimte voor hebt tenminste, desnoods op een externe schrijf. Dan heb je tenminste je eigen bestanden nog, voordat Google Drive ze verwijdert. De Drive-app 'streamt' bestanden namelijk: alles staat in principe online opgeslagen, en als je het opent wordt er een tijdelijke kopie op je computer gemaakt, die wordt gesynchroniseerd met de online opgeslagen versie. Bestanden die je zelf op 'offline' zet, blijven ook altijd offline op je computer beschikbaar, maar wel alleen via de Drive-app.

Hoewel de problemen dus zorgelijk klinken, lijkt er geen acute reden tot paniek. Google maakt zelf ook back-ups van Drive, dus de kans is groot dat Google je bestanden alsnog veilig heeft staan – ook al kan je er eventueel nu niet bij.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.