© Unsplash

Google start met verwijderen van inactieve accounts - doe dit om het te voorkomen

Google start met verwijderen van inactieve accounts - doe dit om het te voorkomen

26-11-2023 21:38

Google-accounts die al twee jaar of langer niet worden gebruikt, worden binnenkort verwijderd. Je hebt nog een paar dagen de tijd om dat te vermijden. Vanaf begin december gaat Google ongebruikte accounts verwijderen.

Inactieve Google-accounts worden volledig verwijderd en kunnen niet hersteld worden. De eerder dit jaar aangekondigde maatregel moet niet alleen cloud-opslagruimte vrijmaken, maar ook veiligheidsrisico’s verkleinen. Ook alle gegevens en bestanden, zoals Google Foto’s, mails, Docs en Drive-bestanden worden verwijderd.

Google begint op 1 december met het verwijderen van inactieve accounts. Dat zegt het bedrijf in zijn helpcentrum. Dat zal wellicht niet in één keer gebeuren. Sommige accounts zullen waarschijnlijk eerder verwijderd worden dan andere. Google zei in mei, toen het de maatregel voor het eerst aankondigde, dat accounts die nooit meer actief zijn eerst aan de beurt zijn. Om veilig te zijn, onderneem je best actie voor 1 december. 

Even inloggen

Dat kan je doen door even in te loggen op je account en er een actie mee te verrichten. Simpelweg een filmpje bekijken op YouTube, een mailtje sturen of een zoekopdracht ingeven volstaat. Elke activiteit zorgt ervoor dat de inactiviteitstimer wordt gereset. Accounts waarmee eerder al video’s zijn geüpload op YouTube en Workspace- of Business-accounts worden niet verwijderd.

Google zal kort voor een verwijdering ook een bericht sturen waarin het je waarschuwt. Het is onwaarschijnlijk dat je dat op je account zelf zal zien, aangezien het gaat om accounts die al twee jaar niet gebruikt worden. Wel stuurt het bedrijf ook berichten naar het herstel-mailadres.

Waarom doet Google dit?

Inactieve accounts zijn volgens het bedrijf veel kwetsbaarder dan actieve. Vaak is er nog geen tweestapsverificatie op ingesteld. De kans dat dergelijke accounts worden gehackt en misbruikt, is daardoor groter. 

Ook wil Google simpelweg ruimte vrijmaken. Elke gebruiker krijgt immers gratis 15 gigabyte aan opslagruimte op Drive. Als 10 procent van de 2 miljard Google-accounts inactief is, gaat het om zo’n drie exabyte aan opslagruimte, ofwel drie miljoen terabyte. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de onze nieuwsbrief.