Tesla Cybertruck is er eindelijk en dit kost-ie

©Tesla

Tesla Cybertruck is er eindelijk en dit kost-ie
30 november 2023 om 21:59
Laatste update: 1 december 2023 om 08:52

Meer dan vier jaar liet hij op zich wachten, maar Tesla heeft donderdagavond dan eindelijk de eerste exemplaren van de elektrische pick-up-truck Cybertruck afgeleverd aan klanten. Ook werden de prijzen bekend en die vallen een stuk hoger uit dan Tesla in 2019 had gezegd.

De Cybertruck zag er bij introductie in 2019 totaal anders uit dan we van Tesla gewend zijn: roestvrij staal, een hoekig design en een omvang die je niet snel op de Nederlandse weg tegenkomt. Een auto die er uitziet alsof hij in de jaren '80 is bedacht door dezelfde mensen die Robocop verzonnen. Een extreem stevige auto - al sloeg topman Elon Musk per ongeluk een ruitje kapot toen hij wilde demonstreren hoe stevig ze zijn.

Musk noemde de Cybertruck vanavond 'het beste product' dat Tesla heeft gemaakt. "Dit is uniek op de weg. De toekomst ziet er nu eindelijk ook echt uit als de toekomst", aldus Musk. Volgens de Tesla-baas is de Cybertruck een 'pick-up truck en een sportwagen in één'. Musk sloot de bijeenkomst af door de eerste tien Cybertrucks aan klanten te overhandigen. De leveringen in grote aantallen beginnen pas volgend jaar.

Prijzen Tesla Cybertruck

Na de presentatie werden ook de Amerikaanse prijzen van de pick-up-truck bekend. Het topmodel van de Cybertruck, met drie motoren en 515 kilometer actieradius, kost 100.000 dollar en wordt vanaf 2024 geleverd. Het middelste model - met twee motoren en vierwielaandrijving - kost 80.000 dollar en komt ook in 2024 op de markt. Dat model krijgt de grootste actieradius: zo'n 550 kilometer.

Het instapmodel heeft één motor, achterwielaandrijving en 400 kilometer bereik. Die versie wordt pas in 2025 geleverd en heeft als prijskaartje 61.000 dollar. De prijzen vallen veel hoger uit dan Tesla vier jaar geleden had gezegd. Toen noemde het bedrijf voor het instapmodel nog een prijs van 39.000 dollar.

Jaren vertraagd

De Cybertruck moest oorspronkelijk ergens in 2021 naar klanten rijden, maar dat ging minder snel dan gehoopt. Technische problemen bij de remmen, carrosserie-afdichting en ophanging zorgden ervoor dat de productie niet zo soepel liep als gehoopt. Het hielp ook niet dat de auto gemaakt is van roestvrijstaal, wat lastig is om te vormen. Dat staal is overigens bestand tegen sommige kogels.

Trekvermogen en acceleratie

De duurste Plaid-versie trekt op van 0 naar 100 km/u in slechts 2,6 seconden en heeft een trekvermogen van 6350 kg. Volgens Tesla verslaat de Cybertruck met zijn trekvermogen concurrenten als Ford en Rivian en hij trekt sneller op dan een Porsche 911. De variant met twee motoren en vierwielaandrijving gaat van 0 naar 100 km/u in zo’n 4 seconden en kan meer dan 4500 kg trekken.

De Tesla Cybertruck biedt plek aan zes mensen. De laadruimte is 1,8 meter lang en 1,2 meter breed, de totale opbergruimte bedraagt 2800 liter. Op het dashboard zit een 17 inch touchscreen. Tesla beloofde onlangs dat het jaarlijks 375.000 exemplaren van de Cybertruck wil produceren.

Lees meer nieuws over elektrische auto's.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.