©Unsplash

Windows 10 langer gebruiken? Dan moet je betalen voor updates

Windows 10 langer gebruiken? Dan moet je betalen voor updates

5 december 2023 om 21:10
Laatste update: 5 december 2023 om 21:40

Als je over twee jaar nog altijd Windows 10 gebruikt en beveiligingsupdates wilt blijven ontvangen, dan zul je daar voor moeten betalen. Voor het eerst gaat Microsoft de betaalde beveiligingsupdates na de gratis ondersteuning van een Windows-versie ook aan consumenten aanbieden.

Dat meldt de softwarereus in een blogpost over het geplande einde van Windows 10. Tot nu toe konden alleen bedrijven betalen voor de zogenaamde Extended Security Updates. Consumenten kunnen dat ook doen na oktober 2025, als Microsoft stopt met de ondersteuning van Windows 10 met gratis updates.

Extended Security Updates

Hoeveel de Extended Security Updates (ESU’s) voor individuele consumenten gaan kosten, heeft Microsoft nog niet bekendgemaakt. Voor de extra updates van Windows 7 betaalden bedrijven 280 dollar per apparaat voor drie jaar, maar dat waren tarieven voor zakelijke gebruikers.

Wie betaalt voor de ESU’s, krijgt volgens Microsoft 'maandelijkse beveiligingsupdates om de Windows 10-pc’s veilig te houden'. Nieuwe functies bevatten deze ESU's niet.

Tien jaar na de release

Veel computers werken momenteel nog met Windows 10. Het einde van de support met gratis updates staat al langer gepland voor oktober 2025, tien jaar na de release van het systeem. Opvolger Windows 11 werd in 2021 uitgebracht en kreeg dit najaar een grote update, met onder andere nieuwe AI-functies.

Intussen staat Windows 12 ook al in de steigers: die nieuwe versie wordt in juni 2024 al verwacht. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.