Nooit meer een fietser tegen je deur: deze auto slaat alarm bij het uitstappen

© Ford

Nooit meer een fietser tegen je deur: deze auto slaat alarm bij het uitstappen
7 december 2023 om 15:56

Een nieuwe sensor in de Ford Transit Custom moet veel voorkomende ongelukjes tijdens het uitstappen voorkomen: zit er een fietser in je dooie hoek, dan slaat de auto alarm en kleurt een lampje rood.

Op die manier vertelt de Transit je wanneer het even niet veilig is om uit te stappen. Het is een goed alternatief voor de ouderwetse 'Dutch Reach', waarbij je de autodeur met de andere hand openmaakt zodat je automatisch goed naar achteren kijkt. Een handeling vernoemd naar ons land omdat hij juist hier vaak van pas komt met alle fietsers die langs auto’s razen.

Ford noemt het nieuwe sensorsysteem 'Exit Warning'. Naast de Transit Custom zal het systeem ook worden toegevoegd aan de Tourneo Custom, de nieuwe Mustang en de elektrische Explorer. Andere Ford-wagens mogen er later in 2024 daarnaast gebruik van maken.

Auto met bureau

De nieuwe Transit Custom heeft naast benzine- en diesel-varianten ook één met een elektrische motor. Daarmee kan het bestelbusje 324 kilometer afleggen met een volle accu. Het stuur is kantelbaar waardoor je er een schuin bureau van kunt maken om je laptop op te rusten, zodat je makkelijker onderweg kunt werken.

De Exit Warning is een simpel maar ook efficiënt idee. Eerder dit jaar bleek dat Ford ook ambitieuzere plannen in auto’s kan integreren: een patent van de autofabrikant beschreef toen hoe een wagen ooit zelf naar de dealer kan rijden bij een betaalachterstand.