Volkswagen en Renault willen samen 'goedkope EV' maken in strijd tegen Tesla en China

©Renault

Volkswagen en Renault willen samen instap-EV maken in strijd tegen Tesla en China
9 december 2023 om 20:18
Laatste update: 9 december 2023 om 20:42

Volkswagen praat met concurrent Renault over het gezamenlijk ontwikkelen van goedkope elektrische auto's. De Duitse en Franse autoconcerns zouden dan samen kunnen optrekken in de concurrentiestrijd met Tesla en Chinese merken.

De verkoop van de elektrische auto's van Volkswagen valt dit jaar tegen. Het Duitse autobedrijf hoopt dat de komst van betaalbare EV’s voor een ommekeer zorgen, maar die ID.1 van 20.000 euro laat nog een paar jaar op zich wachten. Volkswagen zou in 2026 starten met de massaproductie van de betaalbare elektrische SUV. Maar het Duitse concern heeft meer goedkope elektrische auto's nodig en zoekt daarvoor nu samenwerkingen met andere partijen. Opvallend genoeg wordt er ook gesproken met de Franse concurrent Renault, meldt de Duitse krant Handelsblatt.

Elektrische Twingo

Volkswagen zou met Renault gesprekken hebben gevoerd over het ontwikkelen van een nieuw gezamenlijk platform voor goedkope EV's. Renault onthulde onlangs het plan voor de betaalbare elektrische Twingo. De Twingo EV kost 'minder dan 20.000 euro' en komt in 2026 op de markt.

Momenteel is de goedkoopste elektrische auto die je in Nederland kunt kopen er eentje van Dacia, een dochtermerk van Renault. De Dacia Spring is te koop vanaf 21.750 euro. Renault-topman Luca de Meo was trouwens jarenlang de baas van Seat, onderdeel van de Volkswagen Group.

Jaarlijks ruim 200.000 instap-EV's

De onderhandelingen tussen Volkswagen en Renault bevinden zich volgens Handelsblatt nog in een vroege fase. Als de samenwerking doorgaat zouden de bedrijven mikken op 200.000 tot 250.000 instap-EV's per jaar.

Volkswagen wil niet reageren, maar Renault ontkent de gesprekken niet en zegt tegen Reuters met 'meerdere partijen' te praten.

Tesla en Chinese merken

Europese autofabrikanten moeten snel met goedkope elektrische auto’s komen, want ze voelen steeds meer de hete adem in hun nek van zowel Tesla als de nieuwe Chinese EV-merken, zoals BYD en NIO. De gemiddelde verkoopprijs van een EV in Europa was in de eerste helft van dit jaar trouwens nog vrij hoog: ruim 65.000 euro. 

Tesla-baas Elon Musk zei deze week dat de ontwikkeling van zijn nieuwe EV van 25.000 dollar in een vergevorderd stadium is.

Meer nieuws over elektrische auto’s.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.