©Pexels

Apple wil blauwe ballonnen voor zichzelf: iMessage-apps op Android geblokkeerd

Apple wil blauwe ballonnen voor zichzelf: iMessage-apps op Android geblokkeerd

10 december 2023 om 13:32

Geen groene tekstballonnen, maar blauwe tekstballonnen. Geen slechte kwaliteit foto's, maar een goede kwaliteit: sinds een paar weken doen meerdere appmakers een gooi om een iMessage-alternatief te maken. Daarmee zou je als Android-gebruiker als gelijke kunnen communiceren binnen de Apple-app iMessage. 

iMessage laat Android-gebruikers nu alleen via sms 'meedoen' met het gesprek en dat zorgt voor een aantal grote verschillen. Zo hebben Android-gebruikers dan een groene tekstballon in plaats van blauw, krijgen ze de verstuurde media niet in volle glorie op hun smartphone te zien en zijn de berichten helemaal niet versleuteld, wat het minder veilige communicatie maakt. 

Beeper Mini

Beeper lanceerde deze week zo’n alternatieve app, Beeper Mini, waardoor de communicatie met iPhone-gebruikers aanzienlijk werd verbeterd op de bovenstaande punten. De app kreeg na drie dagen te maken met serverproblemen die niet aan Beeper lagen. Hoewel er werd gedacht dat een alternatief als Beeper ervoor kon zorgen dat de communicatie veiliger werd, houdt Apple dit tegen. Het zegt dit te doen om zijn gebruikers te beschermen.

In een statement schrijft het: "Bij Apple bouwen we onze producten en diensten met toonaangevende privacy- en beveiligingstechnologieën die zijn ontworpen om gebruikers controle over hun gegevens te geven en persoonlijke informatie veilig te houden. We hebben maatregelen genomen om onze gebruikers te beschermen door technieken te blokkeren die gebruikmaken van valse referenties om toegang te krijgen tot iMessage. Deze technieken leverden aanzienlijke risico's op voor de veiligheid en privacy van gebruikers, waaronder de mogelijkheid om metadata bloot te leggen en ongewenste berichten, spam en phishing-aanvallen mogelijk te maken. We zullen in de toekomst updates blijven uitvoeren om onze gebruikers te beschermen."

iMessage op Android

Hieruit valt op te maken dat Beeper 'valse referenties' gebruikte om toegang te krijgen tot de Apple-dienst. Apple’s servers kunnen niet bevestigen dat de berichten vanuit Beeper Mini goed versleuteld zijn, waardoor het deze berichten tegenhoudt. Beeper zou de encryptie en je privacy echter juist niet aantasten, wat een revolutie was op alternatief-iMessage-vlak.

Smartphone-merk Nothing pakte dat een paar weken geleden namelijk nog helemaal verkeerd aan toen het flinke gaten liet vallen in de privacy van zijn iMessage-alternatief. Maar ondanks dat Beeper Mini dus wel die veiligheid zou garanderen, kan Apple dat niet verifiëren. Geen iMessage-alternatief meer dus.

RCS binnenkort ook in iMessage

Apple wil niet dat iMessage beschikbaar komt op Android: anders had het dat ook zelf kunnen lanceren. Wel heeft het aangegeven dat het rich communication services (RCS) gaat implementeren, waardoor mensen met een Android waarschijnlijk wel verbeterde mediakwaliteit hebben. Echter blijven de groene ballonnen, omdat Apple de blauwe variant reserveert voor iPhone- en iPad-gebruikers.

Wanneer RCS volledig geïmplementeerd is in iMessage, is nog onbekend. In ieder geval zijn ze bij Beeper niet blij met de blokkade. De ceo, Eric Migicovsky, stelt tegen TheVerge: "Als Apple echt geeft om de privacy en veiligheid van zijn iPhone-gebruikers, waarom zou het dan een dienst tegenhouden die het mogelijk maakt versleutelde berichten naar Android-gebruikers te sturen, in plaats van het onveiligere sms te gebruiken?"

Beeper zou nog werken aan een alternatief, maar het is de vraag of het met iets kan komen dat Apple zou toelaten. Apple vindt het op zijn beurt immers overduidelijk niet veilig als er een onofficiële iMessage-app wordt gebruikt. Vooralsnog zijn de pijlen dus vooral gericht op RCS, dat hopelijk binnenkort mogelijk wordt gemaakt.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.