Goed nieuws: Google Maps gaat je locaties lokaal op je telefoon opslaan

©Unsplash

Goed nieuws: Google Maps gaat je locaties lokaal op je telefoon opslaan
12 december 2023 om 21:12
Laatste update: 12 december 2023 om 21:15

Google gaat je persoonlijke locatiedata niet meer in de cloud opslaan, maar lokaal op je smartphone. Op die manier wil Google je privacy beter beschermen.

Momenteel wordt je locatiegeschiedenis van Google Maps rechtstreeks opgeslagen in de cloud, of je nu iOS of Android gebruikt. Binnenkort komt daar verandering in. Google gaat die data rechtstreeks op je smartphone bewaren, zegt het bedrijf in een blogpost. Volgens Google moet dat ervoor zorgen dat je als eindgebruiker meer controle krijgt over je gegevens. 

Je krijgt wel nog altijd de optie om een backup te maken in de Google-cloud. Vooral als je van smartphone verandert of wanneer je die kwijt raakt, moet dit ervoor zorgen dat je nog altijd toegang hebt tot je tijdlijn. De data die Google opslaat wordt met encryptie beveiligd, zegt het bedrijf.

De verandering wordt volgend jaar uitgerold voor gebruikers van Google Maps. Dat zal stapsgewijs gebeuren. Een exacte datum geeft Google nog niet. Zodra het zo ver is, krijg je in de Google Maps-app een berichtje waarin de update wordt uitgelegd.

Locatiegeschiedenis verdwijnt sneller

Dat is echter niet de enige verandering. Google laat weten dat je locatiegeschiedenis binnenkort vanzelf verwijderd wordt na drie maanden. Momenteel is dat 18 maanden. Deze functie moet je wel handmatig aanzetten.

Nieuwe functies

Google Maps krijgt er ook een paar nieuwe functies bij. Binnenkort kan je jouw geschiedenis gerelateerd aan één specifieke plaats in een handomdraai verwijderen. Het gaat niet alleen om de locatiegeschiedenis, maar ook je zoek- en navigatiegeschiedenis. 

Ten slotte wordt het makkelijker om instellingen over je locatie te veranderen. Daarvoor klik je dan op de blauwe stip die jouw locatie op Google Maps aanduidt. Hier kan je Maps toegang geven tot je locatie, alsook jouw tijdlijn en locatiegeschiedenis in- of uitschakelen. Deze laatste twee features worden de komende weken uitgerold.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.