Het grote plan van Google? Een chatbot die alles over jouw leven weet

©Google

Het grote plan van Google? Een chatbot die alles over jouw leven weet
11 december 2023 om 21:00
Laatste update: 11 december 2023 om 21:04

Google doet volop mee in de AI-race en is van plan om zijn geheime wapen in de strijd te gooien: de enorme berg gegevens die het van zijn gebruikers heeft. Google wil zijn volgende chatbot op die manier nuttiger en handiger maken. De chatbot gebruikt dan meer persoonlijke gegevens, van je foto's tot je recente zoekopdrachten.

Project Ellmann, zoals het nieuwe interne Google-project heet, is vernoemd naar de biograaf en literair criticus Richard David Ellmann. Het doel is dan ook om jouw eigen, kunstmatige biograaf te worden door zoekresultaten te interpreteren, patronen te herkennen in je foto's en andere relevante gegevens te verwerken. Dat blijkt uit een presentatie die CNBC mocht inzien.

Geen kans onbenut

Op deze manier hoopt Google een voorsprong te krijgen op andere populaire chatbots, zoals ChatGPT, dat ontwikkeld wordt door OpenAI. Hoewel andere chatbots aan populariteit winnen, heeft Google al de beschikking over een grotere hoeveelheid gegevens over gebruikers. Google Foto's zou meer dan 1 miljard gebruikers hebben en 4 biljoen foto's en video's omvatten. Zonde om die kans te laten liggen, denkt Google waarschijnlijk.

Volgens de interne presentatie kan het bedrijf 'geen moeilijke vragen beantwoorden of goede verhalen vertellen zonder vogelperspectief van je leven'. Google lijkt de gegevens van zijn gebruikers nodig te hebben om onderscheidend te worden in de AI-strijd. De gebruikers zouden hun privacyzorgen aan de kant moeten zetten in ruil voor een betere ervaring, maar of mensen daartoe bereid zijn, is afwachten.

Vooruit denken

Vorige week presenteerde Google nog een demofilmpje van zijn nieuwe chatbot Gemini, en hoewel deze niet helemaal zuiver gemonteerd bleek te zijn, gaf het wel een duidelijke indruk van Google's visie. In het filmpje werd namelijk gedemonstreerd hoe Google's chatbot via een camera tekeningen van de gebruiker kon bekijken en hierover een gesprek kon aangaan. Het lijkt er dus op dat Google gelooft dat de toekomst van AI ligt in het kunnen herkennen van alledaagse voorwerpen om je te kunnen bijstaan of gewoon een praatje te maken.

Google Foto's gebruikt volgens het bedrijf al langer AI 'om mensen te helpen bij het doorzoeken van hun foto's en video's'. Het is de vraag of Google-gebruikers op de hoogte worden gebracht als de nieuwe chatbot daadwerkelijk wordt toegevoegd of dat het simpelweg een kwestie is van even het nieuwe privacybeleid accepteren. Misschien handig om die privacyverklaring toch even goed door te lezen, zodat je straks niet wordt verrast door een wel heel persoonlijke reactie van de chatbot.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.