© Channel 1

Deze nieuwszender is helemaal met AI gemaakt - en het ziet er nog echt uit ook

Deze nieuwszender is helemaal met AI gemaakt - en het ziet er nog echt uit ook

13-12-2023 21:49 Laatste update: 21:53

Door de opmars van AI dreigen niet alleen schrijvers en vormgevers hun baan kwijt te raken, ook televisie-presentatoren moeten gaan oppassen. Het Amerikaanse Channel 1 lanceert een nieuwskanaal dat volledig door AI-personages wordt gepresenteerd.

Channel 1 gaat nieuwsprogramma's uitzenden die bestaan uit onderwerpen die je zelf kiest. In feite wil Channel 1 volledig gepersonaliseerde tv-kanalen aanbieden. De nieuwsverhalen zelf zullen nog altijd worden verzameld van menselijke journalisten rond de wereld, waarna Channel 1 ze zal presenteren. 

Dat gebeurt door AI-presentatoren die amper te onderscheiden zijn van echte mensen. De AI-hosts hebben verschillende looks, spreken zo goed als elke taal en zijn zelfs in staat om moppen te maken. Ook nieuwsverhalen worden vertaald. De lippen van mensen in beeld worden automatisch aangepast aan de nieuwe taal, hoewel het proces nog niet helemaal perfect is.

Stapje verder

Channel 1 gaat zelfs nog een stapje verder. Als er geen beelden zijn gemaakt van een nieuwsitem, zal de AI die zelf genereren. "Het is op dezelfde manier dat een schets van een rechtszaal geen letterlijke weergave is van de werkelijke gebeurtenissen, maar toch belangrijke informatie of nuance kan geven aan een nieuwsverslag", zegt een van de AI-presentatoren van Channel 1 in een demonstratie (2:35 in deze video). 

Wanneer AI gebruikt wordt om beelden te genereren of wanneer zaken anders worden weergegeven dan in de realiteit, zal dat duidelijk gemaakt worden aan de kijker, zegt de nieuwe zender. Ook zijn er achter de schermen nog altijd mensen aan het werk die controleren of een programma de realiteit goed weergeeft.

AI-analyses en programma's op maat

Channel 1 maakt zelfs analyses van al dan niet belangrijke gebeurtenissen. In een voorbeeld demonstreert een AI-host deze vaardigheid door een analyse te maken van de 30.000 meest recente tweets over de Tesla Cybertruck. "Gebaseerd op de emoji's die mensen hebben gebruikt, is het sentiment over de auto inderdaad zeer gemengd."

Aanvankelijk zullen de TV-programma's van Channel 1 niet volledig gepersonaliseerd zijn. Eerst begint de zender met programma’s die per land zijn ingedeeld. Later, zodra het bedrijf groter is geworden, gaat het via een app ook programma's op maat aanbieden. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.