We betaalden allemaal te veel voor tv's door Samsung: massaclaim eist het terug

©Unsplash

We betaalden allemaal te veel voor tv's door Samsung: massaclaim eist het terug
21 december om 11:40

De Consumentenbond is een massaclaim tegen Samsung gestart omdat het bedrijf de prijzen van tv's beïnvloedde. De bond wil nu dat consumenten het teveel betaalde bedrag terugkrijgen: in totaal meer dan 500 miljoen euro.

Samsung kreeg in 2021 al een hoge boete van de ACM voor het beïnvloeden van de tv-prijzen: bijna 40 miljoen euro. Samsung bleek actief prijsafspraken te maken met de verkopers van zijn tv's: als er eentje een aanbieding deed, nam Samsung contact op. Zo bleven prijzen altijd boven een bepaald niveau, consumenten zouden tussen 2013 en 2018 gemiddeld 12 procent te veel hebben betaald voor hun tv's, soms wel tot 29 procent te veel.

En nog erger: niet alleen de prijzen van Samsung-tv's bleven daardoor hoog, door marktwerking bleven ook de prijzen van concurrerende tv's hoger, stelt de Consumentenbond. Elke tv-koper heeft dus nadeel onderboden aandelen prijsafspraken. Dat geld wil de Consumentenbond nu terug, en dus start het een massaclaim.

Iedereen kan meedoen

De Consumentenbond schat dat de totale geleden schade op meer dan 500 miljoen euro ligt. Dat geld wil de bond nu dus namens consumenten bij Samsung claimen. Elke Nederlander die een tv heeft gekocht, ongeacht merk, kan meedoen met de claim. Het gaat om tv's die tussen 9 januari 2013 en 7 december 2018 in Nederland gekocht zijn, bij een (web)winkel, kunnen meedoen. Aanmelden is gratis.

De claim wordt ingediend door de Stichting Consumenten Competition Claims, op basis van no cure no pay. Als Samsung van de rechter inderdaad moet betalen, dan dragen de deelnemers van de massaclaim maximaal 25 procent van hun geclaimde geld af aan de stichting, als vergoeding. De inzet is echter dat Samsung ook die vergoeding betaalt, zodat consumenten het volledige teveel betaalde bedrag weer terugkrijgen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.