©Marblelous

Deze Nederlandse knikkerbaan zit vol techniek en stuurt zelfs je smart home aan

Deze Nederlandse knikkerbaan zit vol techniek en stuurt zelfs je smart home aan

21-12-2023 22:00 Laatste update: 22:18

Wie heeft er vroeger geen knikkerbaan gemaakt? En nu is er een upgrade van dit traditionele speelgoed: de Marblelous is een high-tech knikkerbaan met een eigen app. De Nederlandse makers beloven allerlei slimme trucjes en je kunt met de knikkerbaan zelfs je smart home aansturen. 

Stephan van Lümig heeft zijn eigen escape room, een bedrijf dat thuisbioscopen bouwt, en nu dus ook een slimme knikkerbaan. De belofte is dat je knikkerbanen kan bouwen waar je maar wil, en zo lang als je wil. De knikkerbaan bestaat namelijk uit clipjes waarin papieren rietjes zitten. Twee rietjes in de houder klikken, en voilà: je hebt een spoor gemaakt waar de knikker over kan rollen.

Je kunt zelf extra rietjes kopen in allerlei kleuren. Omdat je zuignappen aan de houders kan maken, kan de baan vervolgens overal aan ophangen. Of je kan een verbindstukje aan de houders maken waarmee je je baan aan een bouwsel van Lego vast kan maken.

Slimme trucjes

En dan kun je ook nog 'Smart Tricks' kopen: die zijn verbonden via WiFi en hebben sensoren, licht en motortjes. Je hebt bijvoorbeeld de 'dropper' die een knikker op het begin van de baan kan laten vallen. Hij kan geactiveerd worden door een knopje, in de app en zelfs via Google Assistant, Amazon Alexa of Apple Siri.

Ook is er een lift waarmee je knikkers weer omhoog in de baan kan brengen. De 'lane switch' is een wissel die je kan bedienen met de app, zodat je knikker naar links of naar rechts gaat.

Teleporter en smart home

En dan is er ook nog de ‘teleporter’, die een knikker kan teleporteren naar een andere baan ergens anders thuis. Dit doet hij door de knikker op te vangen en een seintje te geven aan de ‘dropper’ die boven de andere baan hangt, zodat deze een knikker kan laten vallen op de nieuwe baan.

Tot slot is er ook nog een knikkerdetector. Deze kan de snelheid en kleur van de knikker detecteren en op basis daarvan je smart home aansturen. Zo kan je bijvoorbeeld twee knikkers tegen elkaar laten racen en de kleur van je lichten in huis laten veranderen naar de kleur van de knikker die als eerste aan het eind van de baan is.

Binnenkort te bestellen

Check dit filmpje om de knikkerbaan in actie te zien. De knikkerbaan is binnenkort via Kickstarter verkrijgbaar.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.