©The Joe Rogan Experience

Drugsgebruik Musk baart zorgen bij Tesla en SpaceX: dit zou hij allemaal gebruiken

Drugsgebruik Musk baart zorgen bij Tesla en SpaceX: dit zou hij allemaal gebruiken

8 januari om 13:09

Elon Musk zou onder vuur liggen bij zijn bedrijven Tesla en SpaceX. De bestuurders van de firma's zouden zich zorgen maken over het drugsgebruik van de omstreden miljardair, en wat de middelen doen met zijn beoordelingsvermogen.

Musk heeft zijn drugsgebruik nooit bepaald onder stoelen of banken gestoken. Zijn jointje in de podcast van Joe Rogan groeide uit tot een meme, maar ook de zwaardere middelen schuwt hij niet. 's Werelds rijke man gebruikte LSD, cocaïne, XTC en paddo's – kennelijk vaak tijdens privéfeesten waar de gasten een zwijgverklaring moeten tekenen, meldt The Wall Street Journal. Musk zelf heeft eerder bovendien gezegd de drug ketamine op doktersrecept te krijgen.

Mensen 'dicht bij Musk' zouden zich zorgen maken over het aanhoudende drugsgebruik van de miljardair, schrijft de krant. In de eerste plaats vrezen zij voor de gezondheid van Musk, maar ook zijn beoordelingsvermogen staat ter discussie. Musk leidt inmiddels zes bedrijven: naast Tesla en SpaceX staan ook X/Twitter, Neuralink, the Boring Company en xAI onder zijn bewind.

Vooral overheid niet blij met drugsgebruik

En SpaceX moet het vooral hebben van contracten met de Amerikaanse overheid: NASA gebruikt de raketten van Musk, goed voor miljarden dollars per jaar. Maar illegaal drugsgebruik door de topman van SpaceX is een overtreding van de Amerikaanse overheidsregels. Omdat Musk van 'intrinsieke' waarde is voor SpaceX, riskeert zijn drugsgebruik volgens de Wall Street Journal "rond de 1 biljoen dollar" aan activa van investeerders, tienduizenden banen en grote delen van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.

SpaceX is momenteel namelijk het enige Amerikaanse bedrijf dat astronauten naar het ISS mag vervoeren. Maar al in 2018 had NASA kritiek op het blowen van Musk. Maar ook bij Tesla is ontevredenheid: voormalig Tesla-bestuurder Linda Johnson Rice zou het gedrag van Musk zo beu zijn geweest, dat ze bedankte voor een herverkiezing als bestuurslid van het autobedrijf.

Musk ontkent: 'regelmatig tests'

Musk ontkent ondertussen dat hij drugs gebruikt. De miljardair stelt op X dat hij met NASA de afspraak heeft om op willekeurige momenten drugstests te krijgen, in de drie jaar na het jointje bij Joe Rogan in 2018. "Er zijn toen niet eens rest-hoeveelheden drugs of alcohol gevonden", schrijft Musk. Ook de advocaat van Musk wijst op die tests.

Ondertussen zouden de bestuursleden van het beursgenoteerde bedrijf op hun tenen lopen om de machtige Musk met zachte hand op zijn gedrag te wijzen. De bestuursleden zouden dat via de broer van de topman spelen. Kimbal Musk. Bij die hulpvraag zou het woord 'drugs' bewust vermeden zijn, om Musk niet kwaad te maken. Musk heeft zelf in het verleden ook al eens gezegd te lijden aan een ongediagnosticeerde bipolaire stoornis, en aan het syndroom van Asperger, een vorm van autisme.

In de recente biografie over Musk, door schrijver Walter Isaacson, wordt de "demon mode" van Musk omschreven. Hij zou dan in een staat van woedende focus raken, waarbij hij uithaalt naar collega's en werknemers. Maar ook in dat boek zegt Musk: "Ik hou echt niet van het gebruik van illegale drugs".

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.