©Google

Google Chrome heeft 3 nieuwe AI-functies: automatische tab-sortering en meer

Google Chrome heeft 3 nieuwe AI-functies: automatische tab-sortering en meer

24 januari - 10:26 Laatste update: 10:28

Google Chrome voor Mac en Windows is uitgebreid met drie nieuwe AI-functies: automatische tab-sortering, gepersonaliseerde thema’s en een schrijfhulp – maar wel alleen in de VS.

Google zet al maanden vol in op AI, dat al is verschenen in de zoekmachine en binnenkort naar Assistant komt. En vanaf vandaag ook naar Chrome voor Mac en Windows, met versie M121.

Nieuw is het automatisch sorteren van tabs in groepjes. Dat kon al handmatig in Tabgroepen, maar vaak heb je daar juist geen tijd voor op een moment met heel veel open tabbladen zit. Met de nieuwe Tab Organizer stelt Chrome automatisch groepen voor en maakt deze op basis van de tabbladen die je opent hebt staan.

De functie zit onder een rechtermuisklik op een tabblad en dan te kiezen voor ‘Vergelijkbare tabbladen organiseren’. Chrome zal ook namen en emoji's voorstellen voor de tabbladgroepen die het maakt om ze beter herkenbaar en vindbaar te maken. De functie is bedoeld om te helpen wanneer gebruikers online winkelen, onderzoek doen, reizen plannen of andere taken uitvoeren die de neiging hebben om veel open tabbladen achter te laten.

Eigen thema’s met AI

Het uiterlijk van Chrome is tot nu toe altijd vrij standaard geweest. Nu tapt Chrome uit hetzelfde generatieve vaatje als de AI-wallpapers van Android 14, met hetzelfde tekst-naar-beeld-model. In het menu 'Pas Chrome aan' kun je voortaan kiezen voor 'Verander thema' en dan 'Maak met AI'. Je tikt dan in wat voor thema je wil, stilstaand of bewegend en Chrome genereert het als achtergrond voor je startscherm.

Verder krijgt Chrome een schrijfhulp, die in elk tekstvak kan helpen met het opzetten van teksten. De functie zit ook achter een rechtermuisklik en heet 'Help me schrijven'. Met een korte startopdracht gaat de AI dan aan de slag.

De drie nieuwe functies zijn vooralsnog experimenteel, en helaas alleen nog in de VS te gebruiken.

Meer over Chrome, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.