©Samsung

Addertje onder het gras? AI-functies Galaxy S24 maar tot eind volgend jaar gratis

Addertje onder het gras? AI-functies Galaxy S24 maar tot eind volgend jaar gratis

19 januari om 12:33
Laatste update: 19 januari om 14:09

Kunstmatige intelligentie is het grote nieuwe verkoopargument voor de nieuwe Galaxy S24-toestellen. In de kleine lettertjes van de toestellen staat echter dat de AI-functies vooralsnog tot eind 2025 gratis beschikbaar zijn.

Samsung onthulde de drie nieuwe Galaxy S24-toestellen woensdag, en AI was de grote nieuwe peiler. De toestellen van Samsung hebben zowel eigen AI-toepassingen, als mogelijkheden die in samenwerking met Google zijn ontwikkeld.

Maar wat blijkt, in de voetnoot op de site van Samsung staat: "Deze Galaxy AI-functies zijn ten minste tot eind 2025 gratis op ondersteunde Samsung Galaxy-apparaten". Het is niet duidelijk of en wat Galaxy-gebruikers op termijn zouden moeten betalen voor de functies.

AI is stiekem erg duur

Wel is bekend dat een deel van de AI-functies op het toestel zelf draaien, zoals de vertalingsfunctie. Maar het gros van de AI-functies loopt via de cloud, meldt 9to5Google. En AI die via de cloud loopt, kost geld. Momenteel worden veel AI-toepassingen gratis weggegeven, deels omdat de snel ontwikkelende AI profijt heeft van al die praktijktests. Maar op dat gebruik maken AI-bedrijven verlies, dat ze uiteindelijk willen terugverdienen.

Toch is niet bekend of Samsung echt van plan is op termijn geld te gaan vragen voor functies die nu ogenschijnlijk gratis zijn voor wie de nieuwe telefoons koopt. Samsung stelt desgevraagd: "We streven ernaar om Galaxy AI-functies toegankelijk te maken voor onze gebruikers en zullen deze tot eind 2025 gratis beschikbaar stellen op ondersteunde Samsung Galaxy-apparaten. Voor AI-functies van derden kunnen andere voorwaarden gelden." Samsung kan nog niet ingaan op vragen over eventuele kosten na eind 2025.

Lees meer over kunstmatige intelligentie.