©iPhone

Gebruikers minder tevreden over iPhone 15 Pro: dit zijn de grootste klachten

Gebruikers minder tevreden over iPhone 15 Pro: dit zijn de grootste klachten

31 januari - 23:57 Laatste update: 1 februari - 23:54

De iPhone scoort meestal erg goed wat betreft klanttevredenheid, maar de iPhone 15 Pro en Pro Max worden veel minder goed beoordeeld dan de vorige iPhone Pro-modellen. Gebruikers van de normale iPhone 15 zijn wel dik tevreden.

Lees ook: iPhone 15 verkoopt beter dan verwacht

De klanttevredenheid is bij de iPhone 15 Pro en Pro Max minder dan bij de voorgangers en is bovendien sinds september verder gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek door PerfectRec, dat sinds de iPhone 4 gegevens over de tevredenheid van iPhone-gebruikers in kaart brengt. De afgelopen jaren scoorden de Pro-modellen meestal beter qua klanttevredenheid dan de goedkopere iPhone-versies. Maar dat is inmiddels omgedraaid: iPhone 15-gebruikers zijn gemiddeld tevredener over hun telefoon dan de bezitters van een 15 Pro of Pro Max.

PerfectRec vergelijkt welk percentage van de iPhone-gebruikers een beoordeling van 5 uit 5 sterren geeft aan hun toestel. De iPhone 15 Pro begon met een score van 73,5 procent in september en dat is nu afgenomen naar 66 procent. Voor de Pro Max daalde het van 77 naar 72,5 procent. 

De goedkopere iPhone 15 verslaat de Pro’s met 78 procent van de gebruikers die het toestel 5 sterren geeft. In september was dat bij de iPhone 15 nog 68 procent. Ook de 15 Plus is goed ontvangen, met een beoordeling die steeg van 70 procent in september naar 73,5 procent in januari.

Drie klachten worden het vaakst genoemd

De afgelopen maand waren er volgens PerfectRec drie klachten over de iPhone 15 Pro die het vaakst werden genoemd door gebruikers: een tegenvallende batterijduur, te kleine verschillen met de voorgangers en 'teleurstelling over het ontwerp'.

De iPhone 16, die dit najaar verschijnt, krijgt naar verwachting opnieuw weinig grote veranderingen. Volgens een bekende Apple-analist gaat de iPhone-verkoop dit jaar mede daarom flink kelderen

Beste en slechtste iPhone

De iPhone 13 Pro was tot nu toe de iPhone met de hoogste score: 86 procent gaf het toestel de hoogste beoordeling. Het slechtste scoorde de iPhone 5C, die van 64 procent 5 sterren kreeg.

PerfectRec heeft geen nieuwe cijfers over de klanttevredenheid van Android-smartphones gepubliceerd, maar meldde vorig jaar wel een prima beoordeling voor de Samsung Galaxy S23: 75 procent van de gebruikers gaf de S23 vijf sterren. 

Lees meer nieuws over Apple, of blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.