Microsoft geeft nu echt elk programma AI-functies, zelfs Notepad

©Unsplash

Microsoft geeft nu echt elk programma AI-functies, zelfs Notepad
8 februari om 23:59
Laatste update: 9 februari om 01:28

Microsoft is hard op weg om AI-functies toe te voegen aan elk programma dat het bedrijf maakt. Zelfs het eenvoudige notitie-programma Notepad krijgt nu de AI-assistent Copilot.

Notepad, of Kladblok in het Nederlands, ontkomt ook niet aan AI. De ooit zo minimalistische en overzichtelijke tekst-editor krijgt van Microsoft een nieuwe Copilot-functie. Copilot zit ook al in Windows, Office en Bing. Sinds Microsoft samenwerkt met ChatGPT-maker OpenAI is er namelijk geen houden meer aan: elke dienst of product van de techreus krijgt AI-updates.

In Windows 11 krijgt Notepad de nieuwe functie genaamd 'Explain with Copilot'. Daarmee legt het programma met behulp van AI de teksten, programmeercodes of logbestanden die je selecteert aan je uit. Voor als je zelf moeite hebt om alles te ontcijferen. De tool helpt je niet met schrijven, daarvoor wil Microsoft dat je Word gebruikt.

Uit reacties op sociale media blijkt dat veel Windows-gebruikers niet zitten te wachten op al die extra AI-functies in eenvoudige programma's. De AI-tool in Notepad bevindt zich nog in de testfase en is voorlopig alleen beschikbaar voor Windows Insiders. Notepad verscheen in 1983 voor het eerst in MS-DOS en is een onderdeel van elke versie van Windows. 

Betaalde versie Copilot

Microsoft hoopt de komende jaren veel te verdienen aan zijn AI-functies. Onlangs introduceerde het bedrijf ook al een betaalde Copilot-versie voor consumenten: Copilot Pro. Voor 20 dollar per maand krijg je toegang tot 'de meest geavanceerde AI-functies', zoals de chatbot met de nieuwste ChatGPT-technologie en betere tools voor het genereren van afbeeldingen. 

Lees meer nieuws over Windows en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.