© Unsplash

Let op: Googles AI onthoudt jarenlang wat je zei

Let op: Googles AI onthoudt jarenlang wat je zei

12 februari om 15:06

Googles kunstmatige intelligentie Gemini blijft alles dat je zegt voor lange tijd onthouden: volgens de techreus worden alle gesprekken met de AI-bot jarenlang op de servers van het bedrijf bewaard.

Dat staat in een supportdocument dat het bedrijf afgelopen week publiceerde. "We nemen je privacy serieus en verkopen je informatie aan niemand", belooft het bedrijf. Desalniettemin worden gesprekken met de AI tot drie jaar lang bewaard, zodat ze bekeken kunnen worden door Google-personeel die de kunstmatige intelligentie proberen te verbeteren.

Je kunt bij de instellingen van Google de Gemini Apps Activity uitschakelen om te voorkomen dat je gesprekken zo lang worden bewaard. Daarmee worden toekomstige gesprekken niet bewaard voor trainingsdoeleinden, maar eerder gevoerde conversaties blijven in het systeem hangen. Die blijven wel drie jaar lang in de database hangen.

Vertrouw een AI niet je geheimen toe

Eerder bleek al dat je niet blind moet vertrouwen op de privacy van een AI-chatbot. Een Samsung-medewerker die met ChatGPT sprak bleek via die route achteraf geheime bedrijfsinformatie naar buiten te hebben gelekt. Daarnaast kwam een database van ChatGPT op straat te liggen, waardoor alles dat met de bot besproken was ingezien kon worden.

Lees meer over kunstmatige intelligentie en abonneer op onze gratis nieuwsbrief.