© Unsplash

Eindelijk sneller 5G in Nederland: de eerste stap wordt donderdag gezet

Eindelijk sneller 5G in Nederland: de eerste stap wordt donderdag gezet

14 februari - 16:03 Laatste update: 20:56

Nederlandse bedrijven kunnen zich vanaf 15 februari inschrijven voor de veiliging van de 3,5GHz-frequentie. Het is de eerste stap richting veel sneller 5G-internet in Nederland.

Telecomproviders bieden al een tijd 5G aan in Nederland, maar het is nog ondermaats aan het 5G in andere landen. Omdat providers hier de 3,5GHz-band niet konden gebruiken, was het niet mogelijk om de beloofde hogere snelheden te behalen.

De frequentie werd jarenlang vastgehouden omdat een satellietstation in Friesland er gebruik van maakte, maar aan dat traject is een einde gekomen. Na meermaals te hebben uitgesteld, is nu dan toch eindelijk de eerste stap gezet om de 3,5GHz te veilen.

Ieder bedrijf kan meedoen, maar in de praktijk zullen het vast vooral grote providers zijn die serieus bieden. "Er is in de zogenoemde 3,5 Gigahertz-frequentieband ruimte voor ten minste drie telecombedrijven", leest een verklaring van de overheid. Een bedrijf mag maximaal 40 procent van de frequentieband opkopen - er moet namelijk ruimte blijven om te concurreren.

Veiling nog voor de zomer

Daarmee zijn we er nog niet: na aanmelding moet de werkelijke veiling nog plaatsvinden, waarbij wordt gemikt op een datum nog voor de zomer. Pas als de providers daarbij hun frequentie officieel hebben bemachtigd, mag deze worden gebruikt om 5G-internet door heel Nederland uit te zenden.

Lees meer over 5G en abonneer op de gratis nieuwsbrief.