© Pexels

Voor miljoenen Windows 10-pc's dreigt de vuilnisbelt maar Google grijpt zijn kans

Voor miljoenen Windows 10-pc's dreigt de vuilnisbelt maar Google grijpt zijn kans

14 februari - 22:07 Laatste update: 22:09

Google hoopt dat bedrijven computers die nog op Windows 10 draaien niet weggooien maar ze gaan voorzien van zijn besturingssysteem ChromeOS. Dat moet deze oude pc's 'veilig en duurzaam' houden. Miljoenen pc's met Windows 10 dreigen volgend jaar op de vuilnisbelt te belanden nadat Microsoft stopt met de ondersteuning.

Google grijpt het naderende einde van de Windows 10-ondersteuning aan om zijn systeem ChromeOS Flex bij bedrijven te pluggen. "Met ChromeOS Flex kunnen bedrijven een nieuw, automatisch updatend besturingssysteem installeren op hun bestaande Windows-apparaten." Dat verlengt volgens Google de levensduur van de computers en 'voorkomt dat ze op stortplaatsen belanden'.

Google wijst er verder op dat bedrijven met ChromeOS ook oudere Windows-versies en -programma’s kunnen streamen naar de computers. 

240 miljoen computers

Microsoft stopt op 14 oktober 2025 met de ondersteuning van Windows 10, dat daarna geen reguliere beveiligingsupdates, bugfixes of technische ondersteuning meer krijgt. De softwarereus vraagt zakelijke klanten over te stappen naar Windows 11. 

Computers die geen beveiligingsupdates meer krijgen vormen een groot risico voor bedrijven en ze zijn weinig meer waard. Daardoor worden veel van deze apparaten weggedaan. Volgens onderzoeksbureau Canalys dreigen door de beëindiging van de ondersteuning voor Windows 10 ongeveer 240 miljoen pc's op stortplaatsen te belanden. "Het vinden van een manier om deze pc's veilig en duurzaam te houden zou een topprioriteit moeten zijn", vindt Google.

Klein marktaandeel ChromeOS

Dat Google hier op inspeelt om bedrijven warm te maken voor ChromeOS is begrijpelijk. Het Google-systeem heeft nog altijd maar een piepklein marktaandeel vergeleken met Windows en MacOS. ChromeOS staat volgens Statcounter op 1,8 procent van de computers wereldwijd. Chromebooks zijn wel redelijk populair in het onderwijs, maar ze worden nog relatief weinig in het bedrijfsleven gebruikt.

Vorig jaar kwam Google zelf nog tegemoet aan kritiek uit het onderwijs op de levensduur van Chromebooks. Het bedrijf biedt voortaan tot 10 jaar software-updates

Lees meer nieuws over Windows en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.