©Signal

Veilige chat-app Signal krijgt gebruikersnamen, zodat je 06-nummer privé blijft

Veilige chat-app Signal krijgt gebruikersnamen, zodat je 06-nummer privé blijft

21 februari - 10:00

Signal begint de komende weken met de uitrol van een gebruikersnaam-functie, die op termijn het telefoonnummer helemaal moet kunnen vervangen. Zo kunnen gebruikers hun privacy beter bewaken, omdat een telefoonnummer moeilijker te veranderen is.

De gebruikersnaam-functie start als bèta, waarbij de gebruikersnaam optioneel is. Maar het verbergen van telefoonnummers begint wel meteen: gesprekspartners die elkaars telefoonnummer niet in hun toestel hebben staan, krijgen dat ook niet meer te zien. In bijvoorbeeld groepsgesprekken was dat tot nu toe wel zo: zat je in een groep, kon je eenvoudig de telefoonnummers van alle deelnemers zien.

De nieuwe gebruikersnaam kan worden aangemaakt in de instellingen, onder het kopje 'Profiel'. De gebruikersnaam moet natuurlijk uniek zijn, en Signal geeft er een QR-code of link bij zodat je je account makkelijk kan delen. Je kan ook gewoon de gebruikersnaam van een ander in het telefoonnummer-veld typen om een nieuwe chat te starten.

Versleuteld, veranderbaar

De gebruikersnaam van Signal werkt anders dan de accountnamen op andere sociale netwerken. De naam wordt niet gebruikt om in te loggen, maar simpelweg als alternatief voor het telefoonnummer dat je misschien liever privé houdt. Dat telefoonnummer blijft wel gewoon nodig om Signal te gebruiken, alleen straks kun je het dus afschermen.

De gebruikersnamen worden versleuteld opgeslagen en kunnen ook weer aangepast en verwijderd worden. Ook een detail: de gebruikersnaam luistert net zo nauw als een telefoonnummer. Elk teken moet dus door de ander goed worden ingetypt, je krijgt geen lijst met overeenkomende gebruikersnamen zoals bijvoorbeeld op Instagram.

WhatsApp werkt overigens aan een soortgelijke functie met gebruikersnamen.

Meer over chat-apps en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.