© Unsplash

Huh? Langzaam internet steeds duurder, terwijl sneller goedkoper wordt

Huh? Langzaam internet steeds duurder, terwijl sneller goedkoper wordt

21 februari - 15:52

De tarieven voor wat ooit goedkope internetabonnementen met lage snelheden waren, zijn in het afgelopen jaar gestegen. Dat terwijl de prijzen voor sneller internet juist omlaag gingen.

Dat blijkt uit een analyse van marktonderzoeker Telecompaper. Er werd gekeken naar kleinere providers die bekend stonden om hun budgetprijzen, zoals Budget Thuis, Kliksafe, Youfone en Online.nl. Bij zowel glasvezel- als DSL-abonnementen zijn hun prijs gestegen bij abonnementen van maximaal 100 megabit per seconde.

Het verschil in prijs vergeleken met 'grote' providers in Nederland, zoals Ziggo en KPN, ligt daarmee een stuk kleiner. Het maakt de kleinere partijen een steeds minder aantrekkelijke optie voor een budget-abonnement.

Gigabit-internet juist goedkoper

Het verschil in prijs tussen langzaam en snel internet is daarmee gekrompen, omdat snelle abonnementen in het afgelopen jaar juist in prijs zijn gedaald. Van de budgetproviders die ook gigabit-glasvezel bieden, is de prijs bij twee gezakt: Caiway en Youfone. Daar betaal je nu 9 en 8 procent minder.

Dat heeft volgende de onderzoekers alles te maken met het huidige internetlandschap. Zij betalen net zoveel als wanneer ze een langzaam of snel abonnement aanbieden, maar aan de klanten met langzaam internet verdient het bedrijf het minst. Door hun tarieven te verhogen, vergroot de omzet van providers.

Lees meer over internet en abonneer op onze gratis nieuwsbrief.