©Unsplash

Vraag naar Vision Pro hoger dan verwacht en inruilen lijkt toch mee te vallen

Vraag naar Vision Pro hoger dan verwacht en inruilen lijkt toch mee te vallen

29 februari - 09:48

Even leek het erop dat bovengemiddeld veel klanten de Apple Vision Pro snel weer terug naar de winkel brachten. Inmiddels blijkt dat de vraag naar de brik juist groter is dan verwacht, en valt het met dat aantal inruilers wel mee.

Nog dit jaar zal Apple tussen de 200.000 en 250.000 exemplaren van de Vision Pro verkopen in de VS, de enige plek waar de bril te koop is. Dat denkt bekende analist Ming-Chi Kuo, die zegt dat Apple eigenlijk rekening hield met 150.000 tot 200.000 verkochte Vision Pro's in de VS dit jaar. Daarmee is de bril volgens Kuo nog steeds een niche-product: van iPhones verkoopt Apple er honderden miljoenen per jaar.

Toch lijkt het succes Apple te sterken, want het bedrijf zou de bestellingen van nieuwe exemplaren hebben verhoogd bij zijn toeleveranciers. Dat wijst volgens Kuo ook op plannen om de bril snel buiten de VS op de markt te brengen. Het is nog niet bekend wat die volgende landen zijn, maar waarschijnlijk zal de bril eerder in het Verenigde Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk verkrijgbaar zijn dan in Nederland. Apple zou zijn productievraag voor dit jaar hebben verhoogd van 500.000-600.000 exemplaren naar 700.000 tot 800.000 exemplaren van de Vision Pro.

Aantal inruilers lijkt erg mee te vallen

Vlak na de verkoopstart van de Vision Pro, en nog binnen de retour-termijn, leek het even alsof klanten hun Apple-bril massaal terugbrachten. Dat lijkt nu toch een luide minderheid te zijn, van mensen die de bril bijvoorbeeld toch te zwaar vonden, of niet veelzijdig genoeg voor de prijs.

Volgens Kuo ligt het werkelijke aantal retourneringen laag: onder de 1 procent van alle klanten zou de bril terugsturen. Met die modellen lijkt ook niks mis. Zo'n 20 tot 30 procent van de mensen zou hun Vision Pro terugsturen omdat ze niet zouden weten hoe ze 'm moeten instellen.

Een goedkoper model, dat ook Kuo op termijn verwacht, is volgens de analist nog niet officieel in ontwikkeling. Kuo verwacht dat een volgend model pas eind volgend jaar in productie gaat, en een exemplaar met 'significante' veranderingen zal niet voor 2027 in massaproductie gaan.

Meer Vision Pro en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.