© Lucasfilm

EA trekt stekker uit Star Wars-game na ontslaggolf, meer titels op het spel

EA trekt stekker uit Star Wars-game na ontslaggolf, meer titels op het spel

29 februari om 14:53

Game-uitgever Electronic Arts (EA) heeft honderden mensen moeten ontslaan. Daarmee lijkt de ontwikkeling van toekomstige Star Wars-games ook op het spel te staan.

De studio heeft vijf procent van het personeelsbestand weggesneden, aldus een verklaring van het bedrijf. In de praktijk zou het gaan om meer dan 670 medewerkers.

Het is de zoveelste ontslaggolf bij een groot gamebedrijf: recent werden vergelijkbare maatregelen getroffen bij Activision Blizzard en PlayStation. Bij die laatste zou ook tien procent van het personeel bij de Nederlandse studio Guerrilla zijn ontslagen.

Star Wars-game geannuleerd

EA-baas Andrew Wilson kondigde bij de ontslagronde ook een koerswijziging aan. "We stoppen de ontwikkeling van bepaalde games en stoppen met het ontwikkelen van toekomstige gelicenseerde titels waarvan we niet zeker zijn dat ze succesvol worden in onze veranderende industrie."

Daarmee lijkt de toekomst van ook toekomstige Star Wars-games op het spel te staan: dat zijn immers titels waarvoor EA een licentie had afgenomen bij Disney. De eerste titel lijkt ook al te zijn gesneuveld, want volgens EA-president Laura Miele is ontwikkeling van een Star Wars-shooter die vroeg in ontwikkeling was gestaakt.

Meer eigen games

De uitgever wil zich gaan richten op games waar ze de grootste kanten zien. Volgens Wilson gaat het om onder andere "games van EA’s eigen franchises, sport en gigantische online communities."

EA verwacht het komende kwartaal nodig te hebben om de ontslagen in goede banen te leiden. Hier en daar zal personeel intern ander werk krijgen. "Waar dat niet lukt, zullen we mensen ondersteunen".

De gamestudio rapporteerde drie weken geleden recordcijfers, met een netto-omzet van bijna 2,4 miljard dollar.

Lees meer over games en abonneer op onze nieuwsbrief.