©MacPaw

Dit is de eerste alternatieve appwinkel voor iOS: Setapp, uit Oekraïne

Dit is de eerste alternatieve appwinkel voor iOS: Setapp, uit Oekraïne

1 maart - 10:04 Laatste update: 10:10

iOS 17.4 is niet meer ver weg en daarmee wordt in EU de toegang voor andere appwinkels op iOS mogelijk. Het Oekraïense MacPaw trapt af en kondigt zijn winkel vast aan.

Onder druk van de DMA-wet van de EU kondigde Apple een maand geleden de openstelling van de App Store aan. Met frisse tegenzin zal Apple concurrenten van de App Store moeten toelaten op iOS, wat de boel voor gebruikers volgens Apple onveiliger kan maken. Die nieuwe appwinkels hebben zeggenschap over welke apps er in komen en kunnen dus apps installeren die Apple misschien niet zou toelaten tot zijn eigen App Store. Wel bestaat er nog een betalingsregeling voor zulke apps.

Het Oekraïense bedrijf MacPaw kondigt nu alvast de bètaversie van zijn appwinkel Setapp Mobile aan, die in april beschikbaar komt. Net als het al bestaande Setapp voor Mac is ook de mobiele versie een verzameling apps die allemaal beschikbaar zijn voor wie een abonnement neemt: een beetje vergelijkbaar met de Creative Cloud-aanpak van Adobe.

Reeks apps voor vaste prijs

Setapp voor Mac biedt abonnees die een tientje per maand betalen toegang tot apps als Bartender, Spark Mail, TextSniper, ClearVPN en meer. Los kosten die apps ook een aantal euro, waardoor abonnees geld besparen als ze meerdere apps in het aanbod gebruiken.

Welke apps er in de iOS-versie van Setapp komen is nog niet bekend, want MacPaw zoekt nog appmakers die mee willen doen. Ze zoeken daarbij onder meer naar apps voor productiviteit, ontwerpen, lifestyle en andere apps die werk en leven handiger maken. MacPaw biedt ook nu al iOS-apps onder zijn abonnement, maar dat werkt nog wat ingewikkeld. Het bedrijf hoopt dat het straks met een eigen appwinkel voor iOS abonnees makkelijk naar één plek kan sturen voor alle apps waar zij toegang toe hebben.

De update naar iOS 17.4 wordt snel verwacht, aangezien de betreffende DMA-eisen vanaf deze maand gelden.

Meer over de App Store en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.