© Unsplash

Miljardenboete voor Apple in Europa: 'App Store is oneerlijk voor muziekdiensten'

Miljardenboete voor Apple in Europa: 'App Store is oneerlijk voor muziekdiensten'

4 maart - 13:20 Laatste update: 15:57

De Europese Commissie heeft Apple een boete van 1,8 miljard dollar opgelegd, omdat het bedrijf zijn macht in de App Store zou hebben misbruikt bij concurrerende muziekdiensten.

Het oordeel volgt nadat concurrent Spotify jaren geleden een klacht indiende bij Brussel. Apple vroeg een commissie op iedere aankoop gemaakt vanuit iOS-apps, waaronder ook bij abonnementen die werden afgesloten. Veel streamingdiensten rekenen klanten daarom een hogere prijs in hun iPhone- en iPad-apps, om zo de Apple-commissie te compenseren.

Appmakers mochten hun gebruikers vervolgens niet vertellen dat je hetzelfde abonnement ook elders kunt afsluiten, aldus Spotify. Uit onderzoek van Europa bleek hetzelfde, waardoor nu de miljardenboete is uitgedeeld.

Apple Music voorgetrokken volgens EU

Het verbod om klanten te informeren is volgens de Europese Commissie machtsmisbruik waardoor Apples eigen muziekdienst een groter voordeel heeft dan zijn concurrenten. Bij Apple Music is duidelijk waar je het meest voordelige abonnement afsluit, terwijl Spotify klanten niet de juiste kant op mag wijzen.

Het boetebedrag is gebaseerd op hoe lang Apple dit beleid heeft gevoerd en hoe groot de impact hiervan is geweest. Ook zou zijn meegewogen dat Apple incorrecte informatie zou hebben toegestuurd. Met een bedrag van 1,8 miljard dollar hoopt Europa de techreus voldoende af te schrikken om zijn beleid aan te passen.

Apple in beroep

Apple is ook opgedragen om de regels te veranderen, zodat appmakers klanten gewoon naar andere plekken mogen sturen om een goedkoper abonnement af te sluiten buiten de App Store om.

Apple gaat in beroep tegen het besluit. "Ondanks dit besluit, heeft de Commissie nooit weten te bewijzen dat consumenten hierdoor zijn geraakt", stelt Apple in een reactie op het oordeel. "Ze negeren het feit dat dit een bloeiende, competitieve en snel groeiende markt is."

Spotify heeft positief gereageerd op de boete, maar houdt een slag om de arm. "Deze beslissing geeft een krachtige boodschap af: geen enkel bedrijf, zelfs niet een monopolist als Apple, mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", zegt een woordvoerder van Spotify. "Hoewel we het waarderen dat de Europese Commissie deze belangrijke zaak behandelt, weten we ook dat de details er toe doen. Apple heeft al vaker wetten en gerechtelijke uitspraken in andere markten genegeerd. We kijken dan ook uit naar de vervolgstappen die hopelijk een duidelijke en afdoende oplossing zullen bieden voor de oneerlijke praktijken die Apple al zo lang toepast."

Lees meer over Apple en abonneer op onze nieuwsbrief.