©Unsplash

Gesteggel over nazorg Apple Store-gijzeling: 'Apple boekte hotel voor personeel'

Gesteggel over nazorg Apple Store-gijzeling: 'Apple boekte hotel voor personeel'

23 februari - 14:22 Laatste update: 14:38

Twee jaar geleden vond de gijzeling in de Amsterdamse Apple Store plaats. Nu er een documentaire is verschenen, heeft een oud-medewerker kritiek geuit op Apple. Het bedrijf reageert, en vertelt hoe het personeel is opgevangen na de veelbesproken gijzeling.

De gijzeling in de Apple Store houdt de gemoederen bezig: zowel Videoland als Netflix zien er brood in. Netflix werkt aan een dramatisering van het incident en Videoland heeft er een documentaire over gemaakt. Naar aanleiding van die docu zat een oud-medewerker van de Apple Store deze week bij de talkshow Humberto. Volgens de medewerker heeft Apple 'helemaal niets gedaan' om personeel na de aanslag op te vangen. Geen van vijf gegijzelde medewerkers was volgens hem benaderd met zorg achteraf. "We kregen zelfs geen bloemetje", aldus de oud-medewerker.

Hotel met hulpverleners

Apple weerspreekt de oud-medewerker, en stelt tegenover het AD wel degelijk nazorg te hebben geboden. "We geven enorm veel om onze teamleden en zij zijn onze topprioriteit", aldus Wendy Beckman, hoofd retail van Apple in Europa. "Naarmate het incident zich ontvouwde, hebben we snel actie ondernomen om ons team onmiddellijk te helpen en we blijven een breed scala aan ondersteuning bieden, waaronder uitgebreide begeleidingsdiensten."

Een andere voormalig medewerker van de Apple Store bevestigt die nazorg aan het AD. Het is pas de tweede keer dat Apple openlijk reageert op de gijzeling. Twee jaar geleden werd vlak na het incident een korte verklaring gedeeld, maar daarin ging het niet over het getroffen personeel. Nu wil Apple niet op individuele uitspraken van de geïnterviewde medewerker reageren.

Privévertoning voor personeel

Apple stelt dat het direct na de gijzeling een week lang een hotel in de buurt heeft gereserveerd. Daar kon het personeel van de winkel terecht om te praten met hulpverleners van het bedrijf. En ook nu zijn die hulpverleners nog beschikbaar, stelt Apple.

Zulke hulpverlening was ook aanwezig bij een privévertoning die Apple hield voor personeel van de bewuste Apple Store. Zij konden de documentaire als zij wilden alvast bekijken, mede omdat deze veel niet eerder vertoonde beelden bevat. Die beelden komen onder meer van de dader zelf, die bodycam droeg. Het personeel is door Apple de afgelopen maanden ook al op de hoogte gesteld van de komst van de documentaire, om verrassingen te voorkomen.

De documentaire ‘De gijzeling in de Apple Store’ is nu te zien op Videoland.

Meer Apple en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.