©Unsplash

Disney+ eindelijk uit de rode cijfers? De prijsverhogingen hebben gewerkt

Disney+ eindelijk uit de rode cijfers? De prijsverhogingen hebben gewerkt

5 maart - 22:28

De baas van Disney, Bob Iger, zegt er 'uiterst zeker' van te zijn dat de streamingdiensten van Disney dit jaar eindelijk winstgevend zijn.

Iger deed de uitspraak dinsdag op een congres in San Francisco. "De resultaten van de afgelopen twee kwartalen laten duidelijk zien dat we er alle vertrouwen in hebben dat we daar in het vierde fiscale kwartaal van dit jaar zullen zijn", zei Iger over de winstgevendheid. Naast Disney+ heeft het bedrijf nog twee streamingdiensten: Hulu en ESPN. 

Door de grote investeringen in de productie van series en films, en de uitzendrechten van live-sport, leden veel streamingdiensten de afgelopen jaren nog miljarden aan verlies. De drie Disney-diensten kwamen in het laatste kwartaal van 2023 nog uit op een verlies van 216 miljoen dollar.

Het jaar van de ommekeer

Maar volgens Iger is 2024 dus het jaar van de ommekeer. Dat zit er al langer aan te komen, want in het laatste kwartaal van 2022 was het verlies van de Disney-streamingdiensten veel groter, meer dan 1 miljard.

Concurrent Netflix maakt al wel een tijdje winst. In het vierde kwartaal van 2023 bedroeg de winst bij Netflix zelfs 938 miljoen dollar.

Abonnementen steeds duurder

Streamingdiensten kunnen winst maken doordat abonnees steeds meer moeten betalen. Zo steeg de abonnementsprijs van Disney+ in Nederland eind 2023 opnieuw met 1 euro per maand, naar 10,99 euro. Toen Disney+ in 2019 in ons land van start ging, kostte een abonnement nog slechts 6,99 euro per maand. De prijsverhogingen veroorzaken kennelijk bij Disney geen enorm verlies in aantallen abonnees, waardoor ze effectief lijken te zijn.

Ook andere streamingdiensten hebben de laatste jaren hun prijzen verhoogd. Het duurste Netflix-abonnement in Nederland kost 15,99 euro per maand. Viaplay verhoogt zijn abonnementsprijs in mei van 15,99 euro naar 17,99 euro per maand.

Aanpak delen wachtwoorden

Bovendien volgen steeds meer streamers het voorbeeld van Netflix met een strenge aanpak van het delen van accounts. Ook Disney+ rolt in meerdere landen een nieuw beleid uit over het delen van wachtwoorden. Later deze maand gaan de strengere regels in voor Amerikaanse gebruikers van Disney+. Het lijkt een kwestie van tijd tot Nederlandse abonnees aan de beurt zijn.  

Lees meer over streamingdiensten en mis geen belangrijk nieuws meer met onze app