Vanaf 2027 is het zover: ‘elektrische auto’s goedkoper te maken dan brandstofauto’

Vanaf 2027 is het zover: ‘elektrische auto’s goedkoper te maken dan brandstofauto’

11 maart - 09:59

Elektrische auto’s zijn nog altijd duurder te produceren dan brandstofauto’s. Maar niet lang meer, volgens onderzoeksbureau Gartner. Vanaf 2027 zijn fabrikanten (en hopelijk wij ook) goedkoper uit met een EV.

In Nederland hebben we door BPM-vrijstelling en een lagere bijtelling het nog niet zo door, maar in de rest van de wereld zijn elektrische auto’s veel duurder dan modellen met een benzine- of dieselmotor. Onderzoeksbureau Gartner ziet de huidige ontwikkelingen en concludeert in hun onderzoeksrapport dat vanaf 2027 een kentering plaatsvindt. Een elektrische auto is dan goedkoper te produceren dan eentje met een brandstofmotor.

Gigacasting is gigagoedkoop

Wat EV’s nu nog duur maakt zijn de grondstoffen voor het batterijpakket. Ongeveer veertig procent van het prijskaartje gaat daarnaartoe. Dat verandert niet zo snel, maar Gartner ziet wel bij de rest van de productie enorme kostenbesparingen. Tesla roemen ze bijvoorbeeld om hun innovatieve ‘gigacasting’. Enorme delen van de carrosserie en het onderstel worden daarmee uit één stuk geperst, wat het bouwen veel sneller en dus goedkoper maakt. Gartner voorspelt dat andere autofabrikanten deze techniek overnemen, als ze niet kopje onder willen gaan.

Schadeherstel wordt wel duurder

Het onderzoeksbureau heeft ook minder goed nieuws voor de automobilisten. Gigacasting is goedkoper voor de fabrikant, maar het maakt reparaties en onderhoud wel duurder. Schadeherstel aan de carrosserie of het batterijpakket gaat vanaf 2027 met zo’n dertig procent omhoog in prijs. Dat wordt dus nog voorzichtiger rijden!

Door de snelle innovaties en hoge concurrentie, verwacht Gartner tot slot dat er een bezem door EV-land zal gaan. Ze voorspellen dat vijftien procent van de EV-merken die het afgelopen decennium zijn gestart, failliet gaat of wordt overgenomen. Eerder waren er al geruchten dat EV-merken Rivian en Fisker denken aan overnames. Ze hebben in ieder geval nog mooie nieuwe modellen gepland voor de Nederlandse markt.

Lees meer over elektrische auto's en lees onze nieuwsbrief.