© Unsplash

Google volgt Apple: appmakers moeten ook buiten Play Store betalen

Google volgt Apple: appmakers moeten ook buiten Play Store betalen

11 maart - 16:46

Apps die abonnementen en aankopen buiten Google Play hebben aangeboden, moeten toch geld gaan afdragen aan techreus Google. Dat staat in nieuwe regels die het bedrijf heeft bekendgemaakt voor de Europese Unie.

Apps zoals Spotify verkopen abonnementen buiten de systemen van Google om, zodat ze het bedrijf geen commissie hoeven te betalen voor iedere abonnee. De nieuwe regels moeten dat aan banden leggen: blijkt dat een gebruiker vanuit een Google Play-app naar een externe pagina is verwezen om de aanschaf te doen, dan moet een percentage van het bedrag worden betaald aan Google.

Voor ieder abonnement moet eenmalig 5 procent worden betaald, waarna je 7 procent van de abonnementsprijs per maand betaalt. Bij losse aankopen rekent Google op 10 procent van het aankoopbedrag bij de eerste aankoop en 17 procent voor aankopen hierna.

De percentages liggen iets anders dan wanneer je de betaalsystemen van Google zelf gebruikt: daarbij geldt een vaste commissie van 15 procent op iedere aankoop of abonnement.

Liever vasthouden

Apple introduceerde recent ook nieuwe regels om aan Europese wetgeving te voldoen. Het is nu mogelijk apps via alternatieve appwinkels te verkopen - maar als je app populair is, betaal je per gebruiker een bedrag aan de techreus.

De techreuzen verplichtten ontwikkelaars jarenlang om hun eigen betaalsystemen te gebruiken, zodat ze konden meeverdienen aan alle verkopen. Nieuwe Europese wetgeving moet dat opbreken, maar tot dusver bedenken de bedrijven vooral nieuwe manieren om alsnog geld te verdienen aan apps die buiten hun om omzet maken.

Lees meer over Android en abonneer op onze nieuwsbrief.