In deze plaatsen is opladen van je auto het duurst: zo groot zijn de verschillen

©Unsplash

In deze plaatsen is opladen van je auto het duurst: zo groot zijn de verschillen
11 maart om 22:20

Als inwoner heb je niet altijd een keuze, maar als je toevallig een vrije laadpaal in de gemeente Súdwest-Fryslân passeert, kun je die beter skippen. Daar kost het je namelijk 63 cent per kWh, tegenover een nationaal gemiddelde van 36 cent per kWh. 

Een nieuw onderzoek van vergelijkingssite Independer toont aan dat de verschillen in de laadkosten tussen gemeentes en provincies flink kunnen oplopen. Zo ben je in de provincie Zeeland het slechtst af met je elektrische auto: daar kost een gemiddelde laadbeurt zo'n 47 cent per kWh. Dat is 30 procent hoger dan het nationaal gemiddelde.

Daarnaast rekenen de provincies Flevoland, Noord-Brabant, Utrecht, Zuid-Holland met 38 cent per kWh ook duidelijk meer dan de rest van Nederland. Ook de plaatsen Zeeuwse Sluis en Terneuzen behoren tot de duurdere locaties met een gemiddelde van 51 cent per kWh.

Goedkoopste gemeenten

Binnen de grote steden laad je het goedkoopste in Amsterdam en Den Haag. Daar kost een gemiddelde laadsessie 27 cent per kWh kosten. Een groot verschil met de andere plaatsen, maar in deze steden heb je ook te maken met meer drukte, en daardoor een wisselende beschikbaarheid.

Goedkoop laden kan in de gemeenten Ameland (Friesland), Opsterland (Friesland) en Teylingen (Zuid-Holland). Daar betaal je namelijk slechts tussen de 24 en 27 cent per kWh.

Parkeergarages gemiddeld goedkoper

Volgens Joris Kerkhof, expert energie bij Independer, maakt het soort parkeerplaats ook een verschil. "Uit de cijfers blijkt dat je in parkeergarages je auto gemiddeld goedkoper kunt opladen dan op straat". Tegelijkertijd benadrukt Kerkhof andere kosten die meespelen, namelijk voor het parkeren zelf. Wat dat betreft, is het dus even hoofdrekenen als je wilt bepalen of je goedkoper uit bent in een garage of op straat.

Een parkeergarage heeft natuurlijk ook andere voordelen, zoals betere beveiliging en bescherming tegen weersomstandigheden. Het is dus niet zo eenvoudig om exact te bepalen wat de beste locatie is om te laden.

Lees meer over elektrische auto's en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.