©Tesla

Waarom 2027 een cruciaal jaar wordt voor Tesla

Waarom 2027 een cruciaal jaar wordt voor Tesla

12 maart om 19:37
Laatste update: 15 maart om 19:21

Nu de productie van de Cybertruck langzaamaan op gang komt, stort Tesla zich op zijn langverwachte 'goedkope' elektrische auto. Volgens analisten laat die betaalbare Tesla Model 2 echter nog wel een paar jaar op zich wachten.

Kijk ook onze review van de vernieuwde Tesla Model 3: de beste auto per euro?

Analisten van Evercore zeggen na een kijkje in de fabriek van Tesla in Texas dat het bedrijf pas in 2027 de productie van zijn goedkope Model 2 echt op gang zal krijgen. Waarschijnlijk rollen de eerste Model 2's wel al eind 2025 of begin 2026 van de band. In 2026 verwachten de analisten dat er 'maar' 500.000 exemplaren worden geproduceerd van de betaalbare Tesla.

Dat lijkt veel, maar de verwachting was dat er dat jaar 1 miljoen Model 2's gefabriceerd zouden worden. Kortom: de verwachtingen over het tempo waarin Tesla de productie kan opvoeren zijn flink teruggeschroefd.

"Tesla wordt steeds meer een 2027-verhaal", zegt Evercore-analist Chris McNally tegen Bloomberg. Tesla zei eerder zelf te verwachten eind 2025 te kunnen beginnen met de productie van de nieuwe EV in zijn fabriek in Austin, Texas. 

Wat krijg je voor 25.000 euro?

De goedkoopste Tesla zou rond 25.000 euro gaan kosten. Volgens McNally gaat de EV zo'n 20.000 dollar aan materialen en onderdelen bevatten. Ook zou de auto een actieradius van 400 kilometer krijgen en ontbreekt een glazen dak.

De grote vraag is nog of deze 'budget-Tesla' ook standaard zal beschikken over de hardware voor de rijhulpsystemen Autopilot en Full-Self Driving. Als dat zo is, komen er nog 2000 en 3000 dollar aan kosten voor Tesla bij. Een besluit hierover zou intern nog niet zijn genomen.

'Tussen twee groeigolven'

Volgens Tesla-ceo Elon Musk bevindt Tesla zich momenteel 'tussen twee grote groeigolven'. De eerste golf werd gevormd door de Model 3 en de Model Y, voor de tweede golf moet de Model 2 gaan zorgen. Overigens is de naam Model 2 nog niet helemaal definitief.

We testen momenteel de vernieuwde Tesla Model 3 in onze Duurtest, volg hier de updates van onze automan Rutger.

Lees meer over Tesla en blijf op de hoogte met onze nieuwe app.