© Valve Software

Fortnite-baas woedend in e-mail aan Steam: 'jullie zijn een stel eikels'

Fortnite-baas woedend in e-mail aan Steam: 'jullie zijn een stel eikels'

14 maart om 14:27

Tim Sweeney, de baas van Fortnite-maker Epic Games, heeft enkele jaren een een scheldbetoog gemaild naar de baas van gameplatform Steam. De mailwisseling werd openbaar gemaakt tijdens een recente rechtszaak.

De mailwisseling kwam aan bod in een rechtszaak tussen gamemaker Wolfire en Steam, nadat de studio werd verplicht de prijs op Steam even hoog te houden als bij andere winkels. Voor ons is juist de uitspraak van Sweeney interessant, omdat hij ook slaat op de huidige ruzie die hij met techreus Apple voert.

"Op het moment zeggen jullie eikels tegen de wereld dat grote en sterke partijen speciale behandeling krijgen, terwijl de kleintjes 30 procent mogen betalen", leest één e-mail van Sweeney gericht aan Steam-baas Gabe Newell.

Daarmee heeft hij het over de commissie die gamemakers aan het bedrijf moeten betalen. Steam is een digitale gameswinkel waar iedereen zijn spellen op mag uitgeven. Bij iedere aankoop houdt het bedrijf 30 procent van de omzet in als commissie, waar ze bijvoorbeeld de serverkosten mee betalen.

'Geef Apple een goed voorbeeld'

Dat vindt Sweeney niet eerlijk. Hij vecht al jaren tegen onder andere Apple, dat net zo’n commissie rekent. Hij mailde met Newell over uitzonderingen die Steam maakt voor grote bedrijven: games die vaak worden verkocht hoeven slechts 20 procent commissie te betalen, wat volgens de Fortnite-topman vooral goed uitkomt voor grote corporaties.

Sweeney haalt in zijn e-mail aan Newell ook nog eens uit naar Apple: "We zijn bereid lang de strijd aan te gaan als Apple zijn monopolie probeert te behouden en 30 procent rekent terwijl ze stiekeme deals sluiten met grote uitgevers om ze stil te houden. Waarom zou je niet alle ontwikkelaars een betere deal bieden? Er is geen betere manier om Apple snel te overtuigen dat hun verdienmodel onhoudbaar is."

Lees meer over Fortnite en abonneer op onze nieuwsbrief.