Megaboete: Odido betaalt 175.000 euro voor misbruik data miljoenen klanten

© Unsplash

Megaboete: Odido betaalt 175.000 euro voor misbruik data miljoenen klanten
18 maart om 13:45

Telecomprovider Odido heeft een megaboete van maar liefst 175.000 euro ontvangen. Het bedrijf zou twee jaar lang privégegevens hebben misbruikt in naam van een groot onderzoek.

Odido werkte in 2018 en 2019 samen met het CBS aan een bevolkingsonderzoek. Met behulp van een algoritme werden gegevens van klanten geanalyseerd, waarbij onder andere de tijdstippen dat werd gebeld en de locatie waarvan dit werd gedaan ingezien kon worden.

Dat gebeurde op ontzettend grote schaal: de gegevens van tussen de 2,5 en 4,5 miljoen abonnees zijn ingezien. Volgens de Telecommunicatiewet mag de provider voor bepaalde wettelijk toegestane doeleinden, zoals het maken van facturen, maar niet voor zo’n groot bevolkingsonderzoek.

Gekeken naar omvang

De boete is verstrekt door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, die overigens niet zeker weet of de door Odido verwerkte gegevens uiteindelijk ook aan het CBS zijn overhandigd. Het is dus nog de vraag of de data ook echt door iemand buiten Odido zijn ingezien, of dat de boete alleen is voor een strafbaar feit.

Het boetebedrag ligt vrij hoog, maar volgens de Rijksinspectie zijn daar meerdere redenen voor. Er is onder andere gekeken naar de lange duur van de overtreden en de hoeveelheid slachtoffers.

Lees meer over 5G en abonneer op onze nieuwsbrief.