©Unsplash

Geen strooizout meer nodig: nieuw asfalt smelt sneeuw en ijs vanzelf

Geen strooizout meer nodig: nieuw asfalt smelt sneeuw en ijs vanzelf

19 maart - 12:27

Onderzoekers hebben een nieuw soort asfalt gecreëerd dat zichzelf opwarmt, om tien uur lang sneeuw en ijs te smelten. 

Het nieuwe materiaal kan er niet alleen voor zorgen dat wegen in koude gebieden veiliger zijn om overheen te rijden, maar ook dat asfalt langer heel blijft. Door bevriezing kunnen namelijk gleuven of gaten ontstaan in het wegdek.

Onderzoekers van Drexel University in Pensylvania hebben paraffine in het nieuwe asfalt verwerkt. Dit mengsel wordt bijvoorbeeld in de fysiotherapie gebruikt als warmtepakking voor spieren. Paraffine laat hitte los als het van een vloeibare naar vaste staat gaat.

Al eerder werd de uitvinding getest in het lab, maar nu is het asfalt daadwerkelijk buiten neergelegd. Daar bleek dat het materiaal in staat was om tien uur lang sneeuw te smelten nadat de buitentemperatuur onder het vriespunt daalde.

Verdere optimalisatie

De paraffine wordt op twee manieren toegevoegd. In de eerste methode worden de kleine steentjes ondergedompeld in paraffine, terwijl in de tweede methode micro-capsules paraffine worden gemixt in het materiaal. Het asfalt gemaakt via de eerste methode wist de hitte langer vast te houden, terwijl met de tweede methode het asfalt sneller opwarmde.

Het team blijft data verzamelen over de effectiviteit op de lange termijn, om het asfalt verder te optimaliseren.

Lees meer over auto's, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.