©CSIRO

Deze flexibele zonnepanelen zijn zes keer zo efficiënt als hun voorgangers

Deze flexibele zonnepanelen zijn zes keer zo efficiënt als hun voorgangers

20 maart - 21:30

Wetenschappers zijn erin geslaagd om flexibele perovskiet-zonnecellen te produceren die veel beter presteren dan eerdere versies. Deze cellen kunnen unieke vormen aannemen die niet haalbaar zijn met traditionele zonnepanelen.

De zonnecellen zijn ontwikkeld door onderzoekers bij de Australische Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO). In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, kunnen deze om een spoel gewikkeld worden. In het verleden slaagden onderzoekers er al in om dergelijke cellen te produceren, maar die hadden een efficiëntie, de hoeveelheid zonlicht die kan worden omgezet naar bruikbare energie, van slechts één tot twee procent. 

Perovskiet

De cellen van CSIRO hebben een efficiëntie van 11 procent. Dat is nog altijd maar de helft van commerciële zonnepanelen, maar is wel een verzesvoudiging tegenover oude technieken. De cellen van CSIRO zijn elk 50 vierkante centimeter groot en maken gebruik van perovskiet, een materiaal dat overal op aarde te vinden en goedkoop is. 

Perovskiet is beter in het omzetten van energie dan silicium, het materiaal dat momenteel in de meeste zonnepanelen wordt gebruikt. Zonnecellen op basis van perovskiet verliezen echter sneller hun capaciteit dan traditionele cellen.

Schaalbaar en goedkoop

De wetenschappers erkennen dat nadeel in hun onderzoek, dat in vakblad Nature Communications is gepubliceerd. Toch zijn zij ervan overtuigd dat de technologie gecommercialiseerd kan worden eenmaal dat probleem kan worden opgelost.

De productiemethode die zij ontwikkelden is opschaalbaar en volgens de wetenschappers niet duur. CSIRO is nu op zoek naar partners in de industrie om de technologie verder te ontwikkelen. 

Meest efficiënte zonnepaneel

Onlangs ontwikkelden wetenschappers in Singapore ook al het meest efficiënte zonnepaneel ter wereld, dat een efficiëntie van 27,1 procent kan bereiken.

Lees meer over energie, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.