©Pixabay

Apple lost met deze update meerdere problemen met macOS Sonoma op

Apple lost met deze update meerdere problemen met macOS Sonoma op

25 maart - 20:19

De afgelopen twee weken bleek dat Apple's macOS-update Sonoma 14.4 opvallend veel serieuze bugs bevatte. Apple heeft nu een update uitgebracht die veel problemen moet fixen. Maar is alles opgelost met macOS Sonoma 14.4.1, of toch niet helemaal?

Apple heeft maandagavond macOS-versie 14.4.1 uitgebracht, voornamelijk gericht op het oplossen van enkele bugs. Gebruikers hadden last van problemen met USB-hubs en USB-poorten in monitoren, Java-programma's, printen en audio-plugins. Kortom, het bleek geen al te plezierige update te zijn. Meerdere van de bugs zijn met het uitbrengen van 14.4.1 opgelost. 

Beveiligingslek gedicht

De nieuwe update dicht ook een serieus beveiligingslek met integer overflow. Die kwetsbaarheid is ook gefixt met de updates iOS 17.4.1 en die van iPadOS en visionOS. Apple zegt niet of er actief misbruik van deze kwestbaarheid wordt gemaakt.  

En het iCloud-probleem dan?

Hoewel Apple verbeteringen beloofde met deze update, lijken nog niet alle bugs te zijn verholpen.Een bug die blijkbaar nog niet is aangepakt, betreft het verwijderen van bestandsversies in iCloud, waarover we vorige week ook al schreven (met daarbij de oplossing).

Hierdoor was het mogelijk dat eerdere versies van bestanden permanent verloren gingen bij verwijdering. Dit staat nog niet bepaald in lijn met de definitie van een back-up, waar Apple's iCloud juist om bekendstaat. De nieuwe software-update van Sonoma lijkt nog geen oplossing te bieden voor dit probleem.

Relatief snel aangepakt

De bugs zullen ongetwijfeld twijfels hebben veroorzaakt onder trouwe macOS-gebruikers. Wel mag er worden opgemerkt dat Apple de bugs relatief snel heeft aangepakt.

De update is in ieder geval beschikbaar via de software-update in je systeeminstellingen. En als je nog macOS Ventura gebruikt, kun je ook een nieuwe update installeren, namelijk versie 13.6.6, die ook verbeteringen belooft.

Lees meer nieuws over Apple en mis niets met onze nieuwsbrief.